Megegyeztek Bencsikkel

Lázár visszavonja módosító indítványát kát-ügyben

Megegyezett Lázár János Fidesz-frakcióvezető és Bencsik János energiaügyi államtitkár a kötelező áramátvételi (kát) rendszer átalakítása ügyében: Lázár János a témában benyújtott módosító indítványát visszavonja.

2011.03.07 17:10MTI

Bencsik János kifejtette: a kompromisszum lényege, hogy a kát-rendszeren belül a biomassza- és a földgázalapú kapcsoltenergia-termelők esetében már az idei év közepétől egy új támogatási rendszerre térnek át, amely nem a villamosenergia-termelést és -átvételt fogja dotálni, hanem a hőtermelést.

Ezzel eleget tesznek a társadalmi igazságosságnak, hiszen így a hőtermelést és ezáltal a hőfogyasztókat támogatják majd, nem pedig a kapcsoltenergia-termelőket, amelyek közül többen az általuk megtermelt energia után járó többletbevételek egy részét nem továbbították a hőfogyasztók felé, hanem extraprofitként könyvelték el azt - fűzte hozzá.

A másik lépés, hogy a kát-rendszeren belül minden más megújulóenergia-termelés támogatása 2011 végéig változatlan marad, az új zöld hő- és áramátvételi rendszer pedig 2012. január 1-jétől lép hatályba - ismertette.

Szigorodik a biomassza-használat is - folytatta az államtitkár -, "az erdők kimeneti oldalán fogják szigorítani a tűzifa minősítését; a bemeneti oldalon pedig meg fogják emelni az átalakítás minimális hatásfokát, elő lesz írva az, hogy húszszázalékos hatékonysággal nem lehet átalakítani a tűzifát energiává".

Korlátozzák továbbá a biomassza-erőművek kapacitását úgy, hogy a kis és közepes teljesítményű erőművek élvezzenek előnyt - jegyezte meg.

Lázár János a tájékoztatón elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök arról tájékoztatta, hogy a kormány részletesen fog foglalkozni a kérdéssel, egy intézkedési terv kerül a kabinet elé. Az államtitkár hozzátette, most a főbb irányokról született döntés, ezekről az elkövetkező két hónapban egyeztetnek az érintett szakmai szervezetekkel és önkormányzatokkal, majd ezt követően készítik el a részletes szabályozást.


Bencsik János megjegyezte, az energetikai törvénycsomagnak március 16-án lehet a zárószavazása, így mintegy tíznapos késésben lesznek az Európai Unió által megszabott határidőt illetően, de Magyarország még így is a második olyan tagállam lesz a közösségen belül, amely elfogadja az úgynevezett hármas számú energiacsomagot.

Kérdésre szólt arról is, hogy a rezsidíjak befagyasztásával foglalkozó munkacsoport körülbelül két hónapon belül tesz javaslatot a kormány számára.

Lázár János január második felében nyújtotta be a kabinet által előterjesztett, egyes energetikai tárgyú törvénymódosításokhoz a módosító indítványát, amellyel a biomasszából termelt villamos energiára is kiterjesztené a kötelező átvétel rendszerét. Bencsik János energiaügyi államtitkár a Facebook közösségi portálon erre reagálva azt írta: "vannak helyzetek, amiket nehezen látok át, így megérteni sincs módomban. Így vagyok Lázár János módosító indítványával is, amely felülírni szándékozik azt a kompromisszumos megoldást, amelyet az elmúlt év végén hoztunk tető alá az érintett önkormányzatokkal és szakmai szervezetekkel."

A módosító javaslatot kritikával illette többek között a Magyar Megújuló Energia Szövetség; a fejlesztési tárca korábban azt jelezte, vizsgálja az indítványt; a Magyar Szélenergia Társaság szerint pedig a már működő szélerőműveket gazdaságilag ellehetetlenítené, ha a kötelező átvételi árakat csökkentené a parlament.

A Fidesz-KDNP február eleji siófoki frakcióülés után közölte Lázár János: újra megkezdi a kormány a kát-rendszer felülvizsgálatát. A cél a rendszer minél hamarabbi megszüntetése és az, hogy a távhődíjak ne emelkedhessenek tovább. A lobbiérdekeket szolgáló rendszert felül kell vizsgálni - mondta akkor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.