Bekavart Széll Kálmán

Szülői szervezetek 18 éves korig tartanák fenn a tankötelezettséget

Szülői szervezetek alkotmányos garanciát kérnek a 18 éves korig, azaz a nagykorúságig tartó tankötelezettség fenntartására.

2011.03.07 16:36MTI

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete az Országgyűlés alkotmány-előkészítő bizottságához fordulnak kérésükkel. A szervezet - több tömörülés álláspontját tolmácsolva - közleményében kifejtette: a 18 éves korig tartó tankötelezettség fenntartásáért a szülők a pedagógustársadalom együttműködésére is számítanak.

A Széll Kálmán Tervben előírt, 15 éves korig tartó tankötelezettség bevezetése nem segíti a társadalmi különbségek csökkentését, a társadalmi mobilitást; iskolákat, pedagógus-álláshelyeket szüntetne meg - olvasható az állásfoglalásban. A tanköteles életkor leszállításával több tízezer kiskorú saját elhatározásból kimaradhat az iskolából, egyes szülők dolgozni küldik őket, és 15. születésnapjukon az iskola megszüntetheti a nehezen kezelhető tanulók jogviszonyát - írták. A tankötelezettség leszállítása miatt növekedhet a fiatalkori munkanélküliség, a gyermekmunka, a kizsákmányolás, a gyermekprostitúció, a csellengők és az éhező gyermekek száma, a gyermekbűnözés, a drogfogyasztás, az öngyilkosságok száma - sorolták a szerintük várható következményeket. Javaslatukat indokolva kiemelték: a nemzetközi egyezmények és a magyar törvények szerint is kiskorú az a személy, aki 18. életévét nem töltötte be.

14-18 éves koráig a kiskorú korlátozottan cselekvőképes, ezért különös biztosítékokat és gondozást igényel - mutattak rá.

A Széll Kálmán Tervben az olvasható: fel kell kínálni a 15. évüket betöltő fiataloknak, hogy választhassanak, folytatják tanulmányaikat vagy munkába állnak. Ezért a jövő év szeptemberében hatályba lépő közoktatási törvény a tankötelezettség felső határát 15 évre szállítja le.


A dokumentum helyzetértékelése szerint a közoktatásban problémát okoz, hogy az általános iskolák gyakran olyan tudással bocsátják el a tanulókat, amely nem elégséges a megfelelő munkavégzéshez.

Felvetik azt is, hogy hiányzik az egészséges arány a gimnáziumok, a szakközépiskolák és a szakiskolák között, ezt pedig súlyosbítja a 18 éves korig tartó tankötelezettség. Az adósság növekedésének egyik okaként a terv azt nevezi meg, hogy miközben a kétkezi szakmákban munkaerőhiány van, a gyerekeket sokszor feleslegesen hosszan és sokszor rossz irányba képzik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.