Fel sem ismerjük

Rendet vágnának a védjegyrengetegben

Szabályozná a megkülönböztetett minőségre utaló jelöléseket a vidékfejlesztési tárca rendelete, ilyen védjegyből ugyanis mára már annyi van, hogy legtöbbjét nem is ismeri fel az átlagos vásárló.

2011.03.03 07:29MR1- Kossuth

Néhány éve még alig találkozhattunk olyan élelmiszerekkel, amelyek csomagolásán kiemelt szerepet kapott volna a nemzeti jelleg, ma azonban mind a civil és a kormányzati szféra ösztönzésére egyre több vállalkozás fordul a hazai élelmiszerek felé, többnyire hosszú távú érdekek mentén.

Sok termék esetében azonban csak az eladhatóság kedvéért kerül a csomagolásra a nemzeti színű címke, ami ma már gyakran nem csak egy egyszerű jelölés, hanem védjegy is, amely definíciószerűen különleges minőségű árut vagy szolgáltatást takar, és azt meg akarja különböztetni másoktól is.

Ilyen védjegyből azonban mára már annyi van, hogy legtöbbjét nem is ismeri fel az átlagos vásárló. Ezek felelőtlen használata káros is lehet - mondja Szakály Zoltán, a Kaposvári Egyetem Marketing és Kereskedelem Tanszékének vezetője.


Látva ezt a veszélyt és a boltokban a védjegyrengeteget, a vidékfejlesztési tárca úgy döntött, rendelettel próbál tartalmat vinni a védjegyek és általában a nemzeti eredet-megjelölés mögé, és bár a szaktárca a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy odaítélésénél vállal tevőleges szerepet korántsem szán ennek kizárólagos jelleget - mondja Kardeván Endre szakállamtitkár.

A vidékfejlesztési minisztérium saját, vagy akár csak támogatott védjegyet ezután sem szeretne bevezetni, egy készülőfélben lévő rendelet azonban szabályozni fogja a megkülönböztetett minőségre utaló jelöléseket, mint a „különleges”, „prémium”, „kiváló”, „extra”, valamint a „kézműves élelmiszer” jelzők használatának feltételeit.

Ez a rendelet fogja tisztázni azt is, milyen élelmiszer nevezhető majd magyar terméknek. Információink szerint az új szabályozás még nyár előtt megjelenhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.