Több mint százezren menekültek el

Líbia: Megérkezett a kint rekedt magyarok repülőgépe

Vasárnap, nem sokkal délután fél 6 után elindult Líbiából az a repülőgép, amely az ott rekedt magyar állampolgárokat hozta haza. A gép utasait Martonyi János külügyminiszter és Hende Csaba honvédelmi miniszter fogadta.

2011.02.27 12:13MTI

Vasárnap, nem sokkal este 8 óra után megérkezett Líbiából az a repülőgép, amely az ott rekedt magyar állampolgárokat hozta haza - jelentette az MTI helyszíni tudósítója Ferihegyről.

A Líbiából, nem sokkal délután fél 6 után indult gépen összesen körülbelül 80-an utaztak, ebből 25-en magyarok, a többiek uniós - leginkább közép-európai - állampolgárok. (Szombaton a cseh külügyi szóvivő, Vít Kolár bejelentette, hogy a cseh diplomatákat magyar segítséggel evakuálják a líbiai fővárosból.)

A gép 17:35-kor szállt fel, és este 8 után érkezett Ferihegyre, a gép utasait Martonyi János külügyminiszter és Hende Csaba honvédelmi miniszter fogadta.

Az MTI a hazaszállítást szervezők egyik illetékesétől korábban úgy értesült, a magyarok a repülőtéren nem találkoznak a családjukkal, mert busszal egyből a Terrorelhárítási Központ épületébe szállítják őket, ahol hivatalosan is beléptetik őket az országba. A hazaérkezők csak ezután találkozhatnak hozzátartozóikkal.

Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön azt mondta: tudomása szerint mintegy 50-60 magyar állampolgár tartózkodik Líbiában, értük Magyarország repülőgépet küld. Hangsúlyozta, hogy eddig egyiküknek sem esett bántódása.

Műholdas közvetítőkocsi várakozik a Ferihegyi repülőtér 1-es terminálja előtt, miután nem sokkal délután fél 6 után elindult Líbiából a magyarokat szállító repülőgép. MTI


Több mint százezren menekültek el eddig Líbiából

Több mint százezren - zömükben egyiptomi és tunéziai vendégmunkások - menekültek el Líbiából a szomszédos országokba - jelentette vasárnap az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának genfi központja (UNHCR).

A szervezet közlése szerint az érintett országokban a UNHCR segélyalakulatai az egyiptomi és a tunéziai hatóságokkal, valamint nem kormányszervekkel együttműködve segítenek az erőszakcselekmények elől menekülőkön.

Csak a szombati napon több mint 10 ezren lépték át a líbiai-tunéziai határt, és az illetékes szervek szerint humanitárius válsághelyzet alakult ki.

Franciaország kiüríttette nagykövetségét Tripoliban

A líbiai közbiztonsági helyzet romlására hivatkozva a francia külügyminisztérium szombat este felfüggesztette nagykövetsége tevékenységét Tripoliban, miután egy katonai repülőgépen kimenekítette az országban tartózkodó valamennyi francia diplomatát és a hazatérni kívánó minden francia állampolgárt - közölte Párizsban a külügyi szóvivő.

Bernand Valero vasárnap kiadott közleménye szerint az orosz kormánnyal történt megállapodás értelmében Párizs a francia érdekek védelmét a líbiai orosz nagykövetségre bízta.

"Néhány állampolgárunk Líbiában kívánt maradni. Ha a későbbiekben úgy döntenek, hogy elhagyják az országot, hazaszállításukat megszervezzük" - hívta fel a figyelmet a szóvivő. Arra viszont nem tért ki közleményében, hogy hány francia állampolgár maradt Líbiában.

"A közbiztonsági feltételek egyre problematikusabbá váltak. Az általános hangulat nem a szűnni nem akaró lövöldözések miatt lett nyugtalanító, hanem az elsősorban reggelente uralkodó nyugalom miatt. Az volt az érzésünk, hogy mindennap vasárnap van" - mondta a párizsi Roissy repülőtéren hazatérését követően François Gouyette, Franciaország líbiai nagykövete. 

A hazatért diplomaták elmondása szerint Tripoliban nagyon feszült a hangulat: üresek az utcák, a boltok zárva tartanak, az emberek napközben nem mernek előjönni, csak esténként merészkednek ki az utcára, és ilyenkor lehet lövéseket hallani. Utcai harcokat saját szemükkel azonban a diplomaták nem láttak.

Más francia beszámolók arról szólnak, hogy a rezsimhez hű "fegyveres bandák" utalják az utcákat Tripoliban. Rendszám nélküli terepjárókon járják a várost és egyfajta polgárőrségként tartanak rendet.

Franciaországhoz hasonlóan Nagy-Britannia és Kanada is felfüggesztette szombaton diplomáciai tevékenységét Tripoliban, és a nagykövetségeken dolgozó állampolgárait hazaszállította Líbiából.

Húszezer kínai már elhagyta az észak-afrikai országot

Vasárnap több mint 1200 kínai állampolgár érkezett haza Líbiából, a kínai kormány folytatja az evakuálást - közölte a pekingi külügyminisztérium vasárnap.

A külügyi tárca közleménye szerint eddig már közel 20 ezer kínai állampolgárt menekítettek ki az észak-afrikai országból, s folyamatosan szállítják őket haza a tunéziai Dzserbából, valamint a görögországi Krétáról. A görög sziget repülőterén eddig három Pekingből indított charter járat fordult meg.

A gépek küldői között vannak a legnagyobb állami légitársaságok az Air China, a China Southern, a China Eastern és a Hainan. Utóbbi bejelentette, hogy február 27. és március 10. között naponta két gépet küld a Líbiában rekedtekért. A China Southern március 28-ig több mint 10 ezer embert szállít haza. A China Eastern hétfő és csütörtök között Máltára küld járatokat az oda kimenekített kínaiakért.

A kínai légügyi hatóságok a hétvégén úgy döntöttek, hogy a következő két hétben naponta 15 gépet indítanak, hogy a mintegy 30-33 ezer Líbiában foglalkoztatott kínai állampolgárt biztonságban hazaszállítsák. Kelet-Líbiából - Bengáziból és környékéről - már szinte minden kínait kimenekítettek - áll a kínai külügyminisztérium közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.