Hadat, vadat, s mi jó falat

A vizek és a termőföld védelmét is az Alkotmányba foglalná a Fidesz

Alkotmányos védelmet biztosítana a termőföldnek és a vizeknek mint a nemzeti vagyon részeinek a fideszes Turi-Kovács Béla. A kormánypárti képviselő, a Kisgazda Polgári Egyesület elnöke hétfőn nyújtotta be a parlamentnek az alkotmány-előkészítő eseti bizottság alaptörvény-koncepciójához kapcsolódó módosító indítványát.

2011.02.21 14:55MTI

A javaslat alapján a koncepció úgy szólna, hogy a magyar állam tulajdonáról, mint nemzeti vagyonról, a kizárólagos állami tulajdonba tartozó elidegeníthetetlen kincstári vagyontárgyakról - beleértve a termőföldet, az ásványvagyont és a vizeket -, valamint a kizárólagos állami tevékenység köréről törvény rendelkezik.

A termőföld és a vizek pedig - mint a nemzeti vagyon részei - az alkotmányban nyernek védelmet. Turi-Kovács Béla indoklásában azt írja, hogy a termőföld és a vizek olyan természeti kincsek, amelyek a magyar nemzetgazdaság legfontosabb erőforrásai. Ezért fontos szerinte, hogy ezek különleges védelme az alkotmány szabályozási elveiben rögzítve legyen.

A Kisgazda Polgári Egyesület hétfői közleménye szerint egyre több országgyűlési képviselő, kormánytag támogatja ezzel kapcsolatos elképzelésüket, és "így bizonyosra vehető, hogy a termőföld és vizeink alkotmányos védelmet kapnak".

Hozzátették, a termőföldet olyan nemzeti vagyonnak tartják, amelyre vonatkozóan sarkalatos törvényeknek kell az öröklés, a tulajdonátruházás törvényi feltételeit szabályozniuk. A nemzeti vagyon fokozott védelmére - különös tekintettel a termőföldre és a vízkészletre - a nemzeti konzultációs testület kérdőíve is rákérdez.


A Fidesz-KDNP-frakciószövetség február 9-11-i siófoki ülésén úgy döntött, hogy a kereszténydemokrata Salamon László vezette alkotmány-előkészítő eseti bizottság alaptörvény-koncepciója nem emelkedik jogi erejű érvényre, azt egy vitaanyagnak tekintik, amely kijelöli az irányokat.

Az MTI azonban korábban fideszes képviselőktől megtudta, "irányadónak fogják tartani" a Salamon-koncepciót. Ehhez hasonlóan nyilatkozott múlt hét szerdán Harrach Péter KDNP-frakcióvezető is, aki ugyancsak azt mondta, számukra kiindulópontként a Salamon László vezetésével kidolgozott koncepció szolgál.

A Magyarország alkotmányának szabályozási elveiről szóló országgyűlési határozati javaslat - amelynek melléklete az eseti bizottság által kidolgozott alaptörvény-koncepció - részletes vitáját kedden folytatja le a Ház.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.