18 településen van készültség

Majdnem hatszáz házat fenyeget az árvíz Szabolcsban

Összesen 576 lakóház van veszélyben a belvízi elöntés miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

2011.02.07 12:36MTI

Eddig 29 embernek kellett elhagynia veszélyessé vált otthonát. Nagyecseden és Geszteréden egy-egy lakóház teljesen összedőlt, további tizennégy állapota életveszélyes- közölte a Katasztrófavédelem az MTI-vel.

Hétfőn egy asszonyt és három gyermekét kellett kiköltöztetni újfehértói vályogházukból, miután annak falai megrepedtek. Nagy Sándor, a település független polgármestere az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a családot ideiglenesen önkormányzati bérlakásba költöztették.

A Nyíregyházához közeli kisvárosban a november óta tartó védekezés alatt eddig 11 embernek kellett elhagynia otthonát. A katasztrófavédelmi igazgatóság legfrissebb adatai szerint 18 településen van valamilyen fokú belvízi készültség a megyében. A tűzoltók 7 szivattyúval dolgoznak, s összesen 97 fő vesz részt a védelmi munkálatokban.

Dombrádon, Újfehértón és Tiszabezdéden több utca forgalmát korlátozzák az elöntés miatt. Az elmúlt napokban tapasztalt felmelegedés egyelőre nem emeli jelentősen a csatornák vízszintjét, mivel a napközben elolvadó jég éjszakára visszafagy - mondta a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettese az MTI-nek.

Kató Sándor tájékoztatása szerint az igazgatóság szivattyútelepei folyamatosan dolgoznak, s naponta átlag egymillió köbméter vizet emelnek át a befogadókba.

A szervezet tizenkét belvízvédelmi szakasza közül háromban másod-, kettőben pedig elsőfokú készültség van érvényben. Kató Sándor hozzátette: Szabolcsban nem változott a belvizes terület nagysága, továbbra is mintegy 400 négyzetkilométer van elöntés alatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.