Kevésbé lesz bürokratikus a rendszer

Nefmi: egyszerűbb és gyorsabb lehet az örökbefogadás

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szerint ez évtől egyszerűbb és gyorsabb lehet az örökbefogadási eljárás, miután a 2010 decemberében elfogadott törvénymódosítások eredményként átláthatóbbá és kevésbé bürokratikussá vált a rendszer.

2011.02.03 12:43MTI, ma.hu

Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a témában csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az a szándékuk, hogy minél több gyermek szülessen, és amennyiben egy krízishelyzetben lévő anya nem tudja őt felnevelni, akkor a gyermek minél hamarabb örökbefogadó szülőkhöz kerülhessen.

Dudás Zoltán főosztályvezető a konkrét változások között említette, hogy január 1-jétől már a gyermek 10 éves koráig igénybe vehető az örökbefogadási gyes, valamint egységessé válnak a nyílt örökbefogadás adatkezelési szabályai.

Kérdésre válaszolva elmondta: nagyjából kétezer pár vár örökbefogadásra. Az átlagos várakozási idő három-négy év, ebből átlagosan nyolc hónap az adminisztráció ideje. A főosztályvezető álláspontja szerint utóbbi időszak öt-hat hónapra csökkenhet.

Az örökbefogadás feltételei

Örökbefogadó csak teljesen cselekvőképes, nagykorú személy lehet, aki örökbefogadás előtt tanácsadáson és felkészítő tanfolyamon eredménnyel részt vett.

Az örökbefogadás további feltétele, hogy az örökbefogadó személyisége, valamint körülményei alapján alkalmas a gyermek örökbefogadására, továbbá a gyermeknél legalább 16, legfeljebb 45 évvel idősebb.

A korkülönbségtől, illetve a felkészítő tanfolyam elvégzésétől el kell tekinteni amennyiben rokoni, házastársi örökbefogadás esete áll fenn. A gyámhivatal az örökbe fogadni kívánó személy alkalmasságát az örökbefogadás engedélyezése iránti eljárás során állapítja meg.

Örökbe fogadni csak kiskorú személyt lehet. Az örökbefogadott személyt az örökbefogadás fennállása alatt az örökbefogadó házastársa is örökbe fogadhatja ennek változatlanul hagyása mellett, más személy azonban ezt nem teheti meg.

Az örökbefogadó halála után azonban más személy is örökbe fogadhatja. Az örökbefogadást a gyámhatóság engedélyezi. Az engedély megadásához többek között a felek egyetértő kérelmét tartalmazó nyilatkozat. Az érdekeltek hozzájárulását követően az örökbe fogadni szándékozó személy a gyermeket legalább egy hónapig gondozza. Az örökbefogadás csak ezen gondozást követően, ettől függően engedélyezhető.

(forrás: www.orokbefogadas.net)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.