Mindenki elmondhatja a véleményét

Alkotmányozás: Szájer vezeti a nemzeti konzultációt

Nemzeti konzultációt indít a napokban a kormány az új alkotmány előkészítésével kapcsolatosan.

2011.02.03 09:25MTI, ma.hu

A nemzeti konzultációt Orbán Viktor kormányfő felkérésére Szájer József fideszes európai parlamenti (EP) képviselő vezeti majd - közölte a miniszterelnök szóvivője csütörtökön.

Szijjártó Péter budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a nemzeti konzultáció keretében mindenki számára megnyílik a lehetőség arra, hogy elmondja véleményét Magyarország "új és végleges" alkotmányáról.

Azt is elmondta, hogy a konzultáció vezetője, Szájer József egy testületet fog létrehozni, amelynek az lesz a feladata, hogy közel vigye az emberekhez az alkotmányozás folyamatát.

Szájer József korábban több alkotmányozási folyamatot is végigélt, ebből a szempontból "vitathatatlan tapasztalattal rendelkezik" - jegyezte meg a szóvivő.

A fideszes EP-képviselő pénteken ad részletes beszámolót arról, kik a tagjai az említett testületnek, hogyan zajlik majd a nemzeti konzultáció, milyen állomásai lesznek.

A konzultáció formáját firtató újságírói kérdésre Szijjártó Péter csütörtökön azt mondta, számítani lehet például személyes jellegű találkozókra, országjárásra, valamint internetes megjelenésre.

Az alkotmányozás menetrendje

Gulyás Gergely, a parlament alkotmány-előkészítő eseti bizottságának fideszes alelnöke az alkotmányozás menetrendjéről korábban az MTI-nek kifejtette: március elején fogadhatja el az Országgyűlés az új alkotmány szabályozási elveiről szóló határozati javaslatot, amely alapján a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium elkészíti az új alaptörvény normaszövegének tervezetét; ezt kezdi tárgyalni a parlament - alkotmányozó nemzetgyűlésként - március 15-e után, s dönt róla várhatóan április 25-én, húsvéthétfőn.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.