Szigorúbb szabályozást sürget a FOE

WB tragédia: Hogyan lehet védeni a fiatalokat a jövőben?

Jogszabályi hiányosságok és emberi mulasztások vezettek szörnyű tragédiához a hétvégén, melynek során gyermekek haltak meg.

2011.01.18 18:45ma.hu

A Fogyasztóvédők Országos Egyesülete (FOE) megdöbbenéssel értesült a hétvégén történt tragédiáról és mély együttérzéséről biztosítja az áldozatok hozzátartozóit, barátait és ismerőseit.

Szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményükben azt írják: sajnálatos, hogy egy ilyen esemény kellett ahhoz, hogy ráirányítsa a döntéshozók figyelmét a jogszabályi környezet hiányosságaira és a felülvizsgálat szükségességére.

A fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetektől korábban már joggal hangzott el azon kritika, mely szerint a szabályozás nem eléggé szigorú. A FOE már az agárdi Popfesztivál botránya kapcsán is indokoltnak tartotta, hogy a belépődíjas rendezvényekre speciális szabályokat állapítsanak meg- írják közleményükben.

Álláspontjuk szerint a szolgáltatást igénybevevő fogyasztók (résztvevők) érdekeit kell szem előtt tartani, amikor a jelenlegi – a szolgáltatások szabadságának elvét követő – gyakorlat szigorítását javasolják.

A vonatkozó EK irányelve (a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelv) abból indult ki, hogy a fogyasztók számára szélesebb körű, jobb és olcsóbb szolgáltatásokat biztosíthatna egy olyan szabad piac, mely alig korlátozza a szolgáltatásnyújtás lehetőséget- idézi az irányelvet a FOE.

Ezt a szabadságot vette át a hazai szabályozás is (a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának feltételeiről szóló 2009. évi LXXVI. törvény), mely azonban figyelmen kívül hagy több tényezőt is.

fotó: MTI

Speciális szabályokat szorgalmaz a FOE

Mindezek és a történtek alapján a Fogyasztóvédők Országos Egyesülete javasolja, hogy a fogyasztók egészséges és biztonságos szolgáltatáshoz való alapvető jogának hatékony érvényesülése érdekében törvényben kerüljön szabályozásra a rendezvények szervezése. Ennek hatálya a nem családi, politikai, egyházi olyan rendezvényekre terjedjen ki, amelyeken a résztvevők térítést fizetnek, amely közvetve vagy közvetlenül a rendező jövedelemszerzését szolgálja.

Célszerű lenne e rendezvényekre kötelező – nyilvános – regisztrációt előírni. A regisztráció alapján az illetékes hatóságok tudomást szerezhetnének a rendezvényről, azzal kapcsolatban megtehetnék a szakhatósági elvárásaikat, illetve megfelelően felkészülhetnének az esetleges rendkívüli eseményekre- áll az egyesület közleményében.

A 100 fő tervezett létszámot meghaladó rendezvényekre vonatkozóan további speciális szabályok kerüljenek kidolgozásra, és az ilyen rendezvény tartása engedélyhez kötött legyen. A rendezvény megtartására szolgáló engedély állandó vagy eseti lehet. Az engedély kiadását, majd betartását ellenőrző szakhatóságok feladatait pontosan ki kell dolgozni- írja az egyesület.


A nagyobb rendezvénynek helyet adó helyiség (szórakozóhely, étterem, sportcsarnok, stb.) tekintetében pontos műszaki paraméterek meghatározása és ellenőrzése is elengedhetetlen feltétele a későbbi balesetek és tragédiák megelőzésének. Egyes esetekben indokolt előírni, hogy a rendezvények szervezőinek gondoskodniuk kell szakképzett, személyében is felelős szakmai vezetőről.

Úgyszintén szabályozni kell a felelősségbiztosítás, kártérítési felelősség kérdését, továbbá a rendezvényre elővételben megváltott belépőjegyek árának visszatérítési kötelezettségét is, hogy az elmaradt fesztiválokat, rendezvényeket övező bizonytalanság és a fogyasztók kiszolgáltatott helyzete se álljon fenn- áll a közleményben.

Egyetértünk azon kormányzati szándékkal, hogy azonnali és szigorú lépésekre van szükség a jogalkotó részéről annak érdekében, hogy a hétvégi tragédiához hasonló ne fordulhasson elő még egyszer- zárja sorait a FOE.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.