650 négyzetkilométert borít belvíz

Egyszerre árad és apad a Tisza

Pénteken a Felső-Tisza vízgyűjtőjén helyenként 10 milliméternél is több csapadék hullott, ami a hóolvadással együtt újabb vízszintemelkedést okozott a Tisza egyes szakaszain; a belvizes terület már több mint 650 négyzetkilométer.

2011.01.15 13:44MTI

A Tisza Dombrádig árad, Tiszabercel és Tiszapalkonya között apad, Tiszakeszi és Tiszaroff között árad, alatta alig változik, illetve lassan apad - mondta el a legfrissebb adatok alapján Lovas Attila vízügyi igazgató. A Zagyvára és a Tarnára, továbbá a Hármas-Körösre az apadás jellemző. A Tisza középső és alsó szakasza jégmentes, a Zagyva torkolatánál még részben áll a jég.

Az igazgatóság már döntően elsőfokú árvízvédelmi készültség tart fenn, ez 500 kilométeren van érvényben. Továbbra is harmadfokú a védelmi készültség a Hortobágy-Berettyó jobb partján Karcag és Kisújszállás között. Az árvízzel érintett folyószakaszok mentén az elmúlt 24 órában 231 ember védekezett.

A szivárgó és fakadó vizek átemelése érdekében folyamatosan szivattyúznak a gátőrházaknál, Tiszasüly belterületén, a tiszaburai templomnál, valamint több szivattyútelepnél és holtágnál. Szolnokon a Répa utcánál a mentett oldali szivárgó és fakadó vizet három szivattyúval emelik át a Tiszába, míg Tiszabura határában a szivattyúzáshoz a katasztrófavédelem két mobil berendezést biztosított, amelyeket az önkormányzat üzemeltet.

A belvizes terület a Közép-Tisza vidékén a csapadék hatására 8,5 négyzetkilométerrel nőtt, összesen 652 négyzetkilométert tesz ki. Az elöntés a jászberényi és a kunhegyesi szakaszon meghaladta a korábban regisztrált maximális értéket.

Az elmúlt 24 órában további szivattyúkat állítottak üzembe, 74 berendezés csaknem 5,5 millió köbméter vizet emelt át. A belvíz elleni 185-en védekeztek, az újabb szivattyúkat a nyíregyházi és a székesfehérvári központú társigazgatóságok biztosították.

fotó: MTI (archív)

A lakott területek vízmentesítése érdekében a Zagyva mentén Újszász, Alattyán, Jánoshida, Jászkisér, Jászalsószentgyörgy és Jászdózsa önkormányzatának biztosítottak szivattyút a belterületi védekezéshez. Jászalsószentgyörgy belterületén folyamatos a záportározók vizének átemelése a közeli belvízcsatornába.

A Jásztelek-Jászapáti közötti műutat a vízátfolyások miatt a jásztelki önkormányzat lezáratta a forgalom elől. Továbbra is vízátfolyások tapasztalhatók Örményes belterületén, valamint a Fegyverneket és a 34-es utat összekötő műúton, utóbbit a fegyverneki polgármester lezáratta.

Belvízi elöntés veszélyezteti a Kétpó-Mezőtúr közötti 4632-es utat, az Abádszalók és Pusztataskony közötti műút mellett felgyülemlett víz pedig elérte az útpadka szélét. A Nagykunságban Mezőtúr önkormányzata ötszáz homokzsákot kapott a belterületi védekezéshez.

A Kunhegyeshez közeli V-II-6-os jelű belvízcsatorna kotrását folytatták, ennek hatására a vízborítások kezdenek a csatorna medrébe folyni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.