Nem voltak zombik a Kossuth téren

Orbán Viktort megkoronázták

Enyhén gagyi rappelés, egy retrós kis gitározás, egy lélektelenül felolvasott kiáltvány és egy szervert bedöntő ukáz - ezekkel a címszavakkal foglalható össze az első médiatörvény elleni tüntetés a Kossuth téren. A balliberális oldalnak van még hová edződnie demonstráció-vonalon.

2011.01.15 09:09ma.hu, Bencze Áron

Kossuth tér vissza tér! – zenghetné a nép. De ezúttal mégsem teszik. Pedig a recept ugyanaz: mindössze a szerepek cserélődtek fel. Péntek este éppen azok toporogtak a kettes villamos vonalán, akik 2006-ban elítélték a szélsőjobbos területfoglalókat.

A több ezres tömeg egy része a Facebook hívására érkezett, a masszív magot azonban a Klubrádió hallgatóközönsége alkotja. A szervezők politikus mentességet kértek, néhány mégsem hallgattak a jó szóra. Bauer, Kukorelly és Steiner erősíti a demokratikus szabadságharcosok csapatát.

A színpadtól nem messze az Amnesty International performance-ol, leragasztott szájú aktivistáiknál csak egy megkoronázott Orbán-tábla kap nagyobb tapsot. Az erősítőkből halk zene árad, a többség csendben beszélget. Egyelőre hiánycikk a kurucos tempó.

Bakács a színpadról hangol. Narancsos időket idéz (mármint a Magyar Narancs létrehozásáét), és az akkori mámoros pillanatokat félti. „Nem vagyunk zombik!” – definiál egy hirtelen fordulattal a Settenkedő, majd osztrák, lengyel és pécsi barátokat köszönt, akik saját pátriárkájukban demonstrálnak a sajtószabadságért. Határokon átívelő eszmék.

"Nem vagyunk zombik!"

Szólásszabadságot!

A közönség a nemzetközi trend ellenére továbbra is visszafogott. Egy-egy kisebb morajon kívül többre nem futja. Bakács szerint ez a teljesítmény „csirke”, ám a piros szegfűt szorongató „Orbán takarodj!"-ozón kívül láthatólag senkinek sincsen felsőfokúja tüntetésből.

A hangulaton Ice-T rapje sem eredményez gyökeres változást, Gryllus Dorka pedig olyan fakó hangon olvassa fel a követeléseket, hogy elsikkad a lényeg.

Íme, az igények: a médiatörvények alkotmányosságának vizsgálata, módosítása; a médiahatóság és a médiatestületek politikai függetlenségének biztosítása; az önkényesen kiszabható és aránytalan büntetések eltörlése; az újságírók bizalmas forrásainak tiszteletben tartása; a közszolgálati hírszerkesztőségek függetlenségének helyreállítása; szólásszabadság.

Mint a kisdobosok hat pontja. Hogy mégis legyen hatása, kiszögellik a színpadra. „Ebben legalább nincs helyesírási hiba” – int a Sándor-palota felé Bakács. Ott a pont! Bródy következik. És az elmaradhatatlan gitárja. Az este egyetlen emocionális pontja. Együtt dalol a sok szabadságharcos. Zeng a „sárga rózsa”. Csattannak a tenyerek, könnyesedik néhány nyugdíjas szempár.

A következő feladat azonban már a következő generációé. Bakács ukáza szerint még ma este írassék egy e-mail Orbán Viktor számára (orbanviktor@orbanviktor.hu). Hadd szakadjon meg az a szerver!

A folytatás pedig élőben január 27-én. Ugyanitt. Kossuth tér valóban visszatér.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.