Az EB reakciójára várnak

Martonyi Párizsban: A médiatörvény módosítása is elképzelhető

A magyar külügyminiszter Párizsban hétfőn francia újságírókkal közölte, hogy Magyarország akár módosíthatja is médiatörvényt, ha az Európai Bizottság konkrét kifogásolnivalót talál benne - mondta el Martonyi János az MTI-nek telefonon.

2011.01.10 19:34MTI

A külügyminiszter egy francia újságíró-szervezet meghívására találkozott a sajtó mintegy 50 képviselőjével. Szó volt az Európai Unió soros magyar elnökségéről, a prioritásairól, gazdasági kormányzásról, az euró helyzetéről. A nagy vitát kiváltott magyar sajtótörvényről Martonyi elmondta az újságíróknak, hogy a kormány azt kéri, alaposan olvassák el a szöveget.

"A megjelent ténybeli félreértések vagy tévedések a szöveg egyszerű elolvasásával is eloszlathatók. Nagyon sok helyen láttam azt, hogy a kiegyensúlyozatlan tájékoztatást pénzbírsággal lehet sújtani. A törvény szerint ez egyértelműen kizárt, a kiegyensúlyozatlan tájékoztatást szankció nem sújtja, pénzbírságot pedig egyáltalában nem lehet kiszabni" - emelte ki.

Martonyi
közölte, hogy várja a Európai Bizottság "objektív, pártatlan véleményét".

Hozzátette: "Ez a vélemény nyilvánvalóan egy alapos elemzésen fog alapulni; lehet, hogy lesznek ajánlások, javaslatok vagy felvetések. Mi ezeket nagyon tüzetesen meg fogjuk vizsgálni, és megnézzük ..., hogyan orvosolhatók. ... Semmilyen megoldás nem kizárt eleve, lehet szó a szabályozás kiegészítéséről, értelmezéséről, szükség esetén akár módosításáról is".


Martonyi a nap folyamán tárgyalt Laurent Wauquiez francia Európa-miniszterrel a magyar elnökségről. A francia miniszter szerint Magyarország felkészült, ezt megerősítette nyilvánosan és a szűk körű tárgyaláson is - közölte Martonyi. Hozzáfűzte: "bíznak bennünk, és én azt hiszem, semmi esetre sem szabad, hogy megengedjük, hogy eltérítsen minket bármi és bárki ettől a különleges, - azt kell mondjam - történelmi jelentőségű feladattól".

A felmerült témák között szerepelt a kohéziós politika, energiapolitika, mezőgazdasági politika. Budapest és Párizs között azért is szoros lesz az együttműködés, mert Franciaország tölti be a G8-ak, és a G20-ak elnöki tisztét, a magyar elnökség számít a folyamatos tájékoztatásra - mondta.

Fölmerült a Schengeni övezet kibővítése. Franciaország ellenzi Románia és Bulgária csatlakozását. "A magyar elnökség nagyon fontosnak tartja, hogy a kibővítés mielőbb megtörténjék, ugyanakkor látjuk azt is, hogy egyes tagállamok - többek között Franciaország - ezt most ellenzik. Keressük a valamennyi fél számára elfogadható megoldásokat. Ezekről én most nem nyilatkoznék, de az biztos, hogy a magyar soros elnökségnek egyik feladata az, hogy olyan rugalmas, keresztülvihető megoldásokat ajánljon, amelyek valamennyi félnek megfelelnek."

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy az eredetileg márciusra tervezett csatlakozás esetleg egy félével történő halasztása lehet-e egy kompromisszumos javaslat, Martonyi azt felelte: "Ezt én most nem tudom megmondani. Most azt tudom mondani, hogy azon vagyunk, hogy a kiterjesztés mielőbb megtörténjék, és dolgozunk azokon a módozatokon, amelyek minden fél számára elfogadhatók."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.