"Isten, áld meg a magyart, jó kedvel, bőséggel"

Schmitt Pál csalfa trükkje

Akár azt is hihetnénk, hogy hatalmas bajok vannak Schmitt Pállal és csapatával. Esetleg úgy ítélhetnénk meg néhány dokumentum alapján, hogy nagyjából négy elemivel a hátunk mögött is kevesebb hibával lennénk képesek egy beszédet leírni. De mint kiderült, csupán egy jókora trükknek vagyunk a részesei...

2011.01.05 07:53ma.hu, ferrer

Már tavaly novemberben akadtak kínos percei a köztársasági elnök stábjának, láthatólag mégsem tanultak a hibákból. A Sándor-palotában a jelek szerint továbbra sincsen keret egy korrektor foglalkoztatására. Az újévi köszöntőt legalábbis nem sikerült ellenőriznie senkinek: a mindössze egyoldalas szövegben tizenhét hibát találtak a lelkes önjelölt Grétsy Laci bácsik, a Himnusz egyetlen idézett sorában például hármat („Isten, áld meg a magyart!/ Jó kedvel, bőséggel”).

Ez konkrétan tragédia. Nem megtörténtté nem lehet tenni, azonban a kényes hiba kommunikációja is megér egy misét. Kezdetnek Kiss Norbert, a KEH Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetője fogalmazott úgy a köztévében hétfő reggel, hogy „Örülök, hogy végre elkezdtek foglalkozni itthon a magyar nyelvvel, pontosan ez volt a célunk".

Remek! Még jó, hogy nem a világbékére akarták helyezni a hangsúlyt, ki tudja, milyen háború kirobbantásával tudták volna mindezt plasztikusan a köztudatba préselni.

Kiss szentenciáját megerősítendő ugyancsak hétfőn egy közleményt is kiadott a Köztársasági Elnöki Hivatal, melyben elismerik a sajnálatos hibákat. Bár ne tették volna, azaz bár ne abban a formában! Újabb, és újabb helyesírási hibákkal. Mint az igazi dilettánsok. Még a dátum sem sikerült: 2011. január. 3. Mégis, kinek jutott eszébe pontot raknia még a hónap után is? Vagy úgy volt vele, hogy miért pont a középső után ne?


Az interneten- azóta már eltávolították – egy kamu apróhirdetéssel nyomtak egy nagy fricskát Schmitt Pál stábjának, melyben egy olyan korrektort kerestek, akinek munkájáért cserében (szó szerinti idézet, tudatos hibákkal) Budapest, I. kerületben szép, tágas, hoszan bejárható, magas presztízsű irodakomplekszumot, tiszteséges - de nem pofátlan - fizetést és remek munkahelyi hangulatot, jó kedéjű vezetőt kínálnak.

Vajon hány ekkora kapitális hibára van még szükség ahhoz, hogy leigazoljanak végre egy nyugdíjas magyar tanárt, aki egy meleg ebédért felkocog délelőttönként (számára még a BKV is ingyen lenne!) egy órácskára korrektúrázni a Sándor-palotába?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.