További megállapodásokra lesz szükség

Aláírták a magyar-amerikai vízummentességi egyetértési nyilatkozatot

Aláírták a magyar-amerikai vízummentességi egyetértési nyilatkozatot Washingtonban - tájékoztatta a Külügyminisztérium szóvivői irodája hétfőn késő este az MTI-t. Ahhoz, hogy megszülessen a végleges megállapodás, további adminisztratív lépések szükségesek - hangsúlyozta a külügyi tárca a távirati irodához eljuttatott közleményében.

2008.03.18 06:30MTI

A feltételek között említették, hogy tíz százalék alá kell csökkennie a budapesti amerikai konzulátuson az elutasított vízumkérelmek számának, létre kell jönnie a végrehajtást szolgáló együttműködési egyezményeknek, valamint az amerikai törvényhozásnak is meg kell adnia a jóváhagyást. A kommüniké szerint a magyar állampolgárok várhatóan legkorábban ez év végétől vagy 2009 elejétől könnyített eljárás alapján utazhatnak az Egyesült Államokba.

A tárca hozzátette ugyanakkor, hogy ez csak a turistákra vonatkozik. A Külügyminisztérium rámutatott, hogy a magyar utazónak a jövőben interneten kell elküldeni adatait a konzulátusnak, és ugyanígy kaphatja meg az elektronikus utazási felhatalmazást, azaz az Electronic Travel Authorisationt (ETA). Az Egyesült Államokba történő megérkezéskor a repülőtereken a Bevándorlási Hivatal alkalmazottai változatlanul kikérdezhetik a turistát - fűzte hozzá a tárca.

A közlés szerint a továbbiakban is érvényes az az íratlan, de minden államot megillető jog, hogy a hatóságok bárkit indoklás nélkül visszafordíthatnak. Megemlítették azt is, hogy ha valaki családegyesítés, külszolgálat, hivatalos tárgyalás céljából akar az USA területére lépni, továbbra is megfelelő vízumot kell kérnie a budapesti amerikai külképviselettől. Az egyetértési nyilatkozat teljes mértékben tekintettel van az Európai Unió vízumpolitikájának előírásaira - mutatott rá a Külügyminisztérium. A memorandumot - amelynek szövegéről múlt pénteken zárultak le az egyeztetések az amerikai fővárosban - Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter és Somogyi Ferenc washingtoni nagykövet látta el kézjegyével.

Chertoff hasonló nyilatkozatot írt alá Szlovákia és Litvánia képviselőjével. Az amerikai belbiztonsági miniszter nemcsak előnyösnek, hanem szükségszerűnek nevezte, hogy a mai, szorosan összefonódó világban a partnerországok az utazásnál a biztonságra helyezzék a hangsúlyt. Az amerikai belbiztonsági minisztérium közleménye szerint a memorandumokban körvonalazott biztonsági előírásoknak köszönhetően a három ország jó úton halad a vízummentesség felé: "esélyük nyílik arra, hogy még idén, egy későbbi időpontban a vízummentességi program tagjai lehessenek".

Somogyi Ferenc korábban úgy nyilatkozott, hogy a memorandum aláírásával a vízummentességhez vezető folyamat "nagyon fontos első szakasza" zárult le. Egyúttal felhívta a figyelmet: a gyakorlati végrehajtásnál további megállapodásokra lesz szükség és amerikai részről meg kell teremteni a technikai feltételeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.