Intenzív tárgyalásokat folytatnak

Magyarország, Litvánia és Szlovákia hamarosan megállapodik Washingtonnal a vízummentességről

Magyarország, Litvánia és Szlovákia talán még péntekig megállapodik a vízummentességről az Egyesült Államokkal - közölte szerdán Brüsszelben egy litván diplomata.

2008.03.12 14:23MTI

Az értesülést megerősítette egy szlovák szóvivő, aki hozzátette: kormánya intenzív tárgyalásokat folytat Washingtonnal a megállapodás végleges szövegéről. A kérdésben a három ország követi Csehországot és Észtországot, amelyek már aláírták az erről szóló megállapodást. A litván diplomata hangoztatta, hogy péntekig remélhető a jegyzőkönyvek aláírása a Szlovéniában tartandó EU-USA találkozón, amelyen Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter képviseli az Egyesült Államokat.

A 27 uniós tagállam nagykövetei a múlt héten közös álláspontot fogadtak el, meghatározva azt a "vörös vonalat", amelyet nem lépnek túl az amerikai kormányzattal a vízumkérdésről folytatott tárgyalásokon.

Ennek az volt a célja, hogy Washington a biztonságról és az utasadat-átadásról szóló (kétoldalú) szerződésekben ne alkudhasson ki jobb feltételeket, mint amilyenekről az Európai Unióval megállapodott. Ez azonban nem akadályozta meg Csehországot és Észtországot, hogy külön megállapodást kössön Washingtonnal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.