"Fogd be a szád, vagy átnyomom a fejed a rácson"

Kész az otthonszülés-rendelet, asztalon a Geréb-jelentés

Jelentést készített Geréb Ágnes előzetes fogva tartásának ügyében egy fideszes és egy LMP-s képviselő. Nemcsak a szülész-nőgyógyász, hanem más fogva tartottak börtönkörülményeinek megváltoztatását is sürgetik.

2010.12.20 15:18MR1- Kossuth

Geréb Ágnes előzetes letartóztatása csak egy példa, más fogva tartottak esetében is több visszásságot tapasztalt látogatásai alkalmával Szabó Tímea LMP-s országgyűlési képviselő, aki Ékes Ilona Fideszes képviselővel együtt az Országgyűlés emberi jogi bizottságának megbízásából készítette el jelentését.

(Friss hír, hogy a Legfőbb Ügyészség azt kéri a bíróságtól: az előzetes letartóztatásból helyezzék házi őrizetbe Geréb Ágnest.)

Szabó Tímea szerint a legsúlyosabb gond a lábbilincs használata, a rendszeres vetkőztetés és motozás. A fogva tartottak sokszor panaszkodtak az őrök üvöltözésére és trágárságára is. A női fogva tartottakat rendszeresen tegezik. A jelentésnek egyébként az a címe, hogy „fogd be a szád, vagy átnyomom a fejed a rácson”, ami egy őr szájából hangzott el.


Bár az előzetes tervek szerint az Emberi Jogi Bizottság ma tárgyalta volna a jelentést, erre mégsem kerül sor, mivel a képviselők - Szabó Tímea betegsége miatt- későn kapták meg az anyagot.

A hétfőn mégsem tárgyalt jelentésnek mégis aktualitást ad, hogy az egészségügyért felelős államtitkár ma ismerteti a kormány rendelettervezetét az otthon szülés feltételeiről. Szócska Miklós korábban azt mondta, a cél az, hogy a szülés vonzó élmény maradjon, ne legyen visszatartó erő az anyagi szempont, egy rideg intézmény, a gyermekvállalási kedv ki tudjon bontakozni.

Ami biztos: otthon bába is vezethetne szülést, de vészhelyzet esetére a területileg illetékes kórházat is értesíteni kell a szülésről.

35 éves kor fölött és első gyermeknél semmiképp sem szülhet otthon a kismama, mint ahogy a problémás terhesség és a várhatóan négy kiló fölötti baba is kizáró ok. A további részletekről az államtitkár tájékoztatója után számol be az MR1-Kossuth Rádió.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.