Hogy simább legyen a szülésünk

Szülés a természet patikájával

Ahogy a várt időpont közeledik, egyre inkább felmerül a kérdés: Tehetünk -e valamit azért, hogy könnyebb, simább legyen a szülésünk.

2010.12.01 15:45napidoktor.hu

Nyilván sok minden befolyásolja ennek megvalósulását, de mindenképpen örömteli dolog, ha azzal az érzéssel indulunk útnak, hogy mi magunk is hozzájárulhatunk ehhez.

Íme egy kis csokor ezekből:

Tea, a bajra Ihatunk málnalevél teát, ami fellazítja a kismedence izomzatát. Fogyasztása a 34.hét vége után javasolt csak, mivel rendszeres béltevékenységet idéz elő. Mivel a bél közvetlenül a méhfal mellett van, így a méh izomzatát is aktivizálja.

Méregteleníti is a szervezetünket, ezért is nagyon egészséges. 3-4 csészével fogyaszthatunk belőle naponta.

Szülés előtti tea

Szintén közvetlen a szülés előtti időszakban ajánlott. A tapasztalatok szerint összetevői nagy vitamin és ásványianyag tartalmukkal erősítik az altesti szerveket.

Összetevői:
Málnalevél: fellazítja a szöveteket Palástfű: javítja a hormonális állapotot
Cickafark: szabályozza a véralvadást
Zsurló Csalán: Javítják a vese kiválasztását
Orbáncfű : idegeket erősít
Citromfű: nyugtat

Ezeknek a füveknek az egyenlő arányú keverékéből egy evőkanállal tegyünk bele egy csészébe, 1dl vízzel forrázzuk le és körülbelül.10 percig hagyjuk állni.

A nap folyamán egyenletesen elosztva ihatjuk.

Hársfavirág ülőfürdő

A 38. héttől vehetünk hársfavirág ülőfürdőt. Így készítjük: Egy marék friss, vagy 1 évnél nem idősebb virágot 1 liter vízzel leforrázunk, 10 percig áztatjuk és leszűrjük. 37-38 fokos fürdőbe öntjük, heti két alkalommal, a szülési dátumtól minden nap élhetünk vele. Átmelegíti és ellazítja az izomzatot.

Szalmavirág gőzülőfürdő

Egy lábasba szalmavirágot teszünk, forrásban levő vizet öntünk rá. A bidébe vagy a WC-be tesszük, addig ülünk felette, amíg a gőz gőzölög. Puhítja és rugalmassá teszi a szöveteket, különösen jó először szülőknek, mert nekik még kemény a medenceizomzatuk.

Hetente egyszer ajánlott.

A rózsamuskátli illóolaja

Ez a finoman rózsaillatú olaj a fürdőben feszesebbé varázsolja a gyenge kötőszöveteket (főleg többedszer szülőknél), s azt írják róla, hogy a gondolatainkat is kitisztítja, segít a „rózsás oldalt” látni.

Lelkünk tájain

Ha épp szorongunk, félünk a szüléstől és az életünkben bekövetkező ismeretlen, új időszaktól, kinyithatjuk illóolajos üvegeinket.

Természetesen nem helyettesíthetnek egy jó, kiadós beszélgetést, sírást, nevetést, de hozzájárulhatnak ahhoz, hogy könnyebben ellazuljunk, és így megismerhessük félelmeinket, kételyeinket, vágyainkat a szüléssel kapcsolatban.

Ami bent, úgy kint: ha lélekben ellazultunk, testünk is könnyebben teszi a dolgát.

Citromfű olajos masszázs és fürdő


Ha eluralkodik rajtunk a szorongás, nagyon jól eshet egy kis masszázs.

A citromfű illóolajának nyugtató, lazító hatásával máris jobban érezhetjük magunkat. 10 % os jojobaviaszos hígításából 3 cseppet keverjünk egy evőkanálnyi masszázsolajhoz.

Kérjük meg párunkat, hogy ezzel masszírozzon gyengéden. Fürdővizünkbe is csepegtethetünk, immunerősítő hatása is van.

Ilang ilang a fürdővízben

Ez az érzéki illatú olaj olyan intenzív, hogy mikor kipróbáljuk, érdemes először csak az üveg fedelét megszagolni. A szülés előtti utolsó héten elég 3-4 cseppet a lazító fürdőnkbe tenni.

Remek nyugtató és kiegyensúlyozó hatása van és a szerelmeskedés olajának is szokták nevezni, mert szinte hív arra, hogy átadjuk magunkat a testi örömöknek és folyamatoknak, szeressük és elfogadjuk testünket.

Ezek mind az egyben nélkülözhetetlen kellékei egy olyan szülésnek, amire esetleg vágyunk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.