Hogy nem január 1.: szinte biztos

Szemét-ügyek: csúszik a hulladékkezelés állami kézbe vétele

Biztos hogy nem január 1-jei hatállyal történik meg a környezetvédelmi termékdíj szabályozásának átalakítása. Az új szabályozást megalapozó hatásvizsgálatok még nem készültek el, emellett a hulladékkezelés koordinálásának állami kézbe vétele körül is vannak még megoldandó kérdések.

2010.12.19 13:49Világgazdaság

Most már biztos, hogy nem 2011. január 1-jei hatállyal kerül sor a környezetvédelmi termékdíj szabályozásának átalakítására. A jövő évet tehát lényegében az ideihez hasonló feltételek mellett kezdhetik meg a termékdíjfizetésre kötelezett cégek, illetve a hulladékkezelés területén dolgozó vállalkozások.

Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára egy szerdai budapesti konferencián számolt be arról, hogy a kormány nem tett le a rendszer megreformálásáról, ám az új szabályozást megalapozó gazdasági hatásvizsgálatok még nem készültek el, emellett a hulladékkezelés koordinálásának állami kézbe vételével kapcsolatban is vannak még megoldandó kérdések, amelyek tisztázására egy tárcaközi bizottság is felállt.

A kormány tervének lényege, hogy 2011-től – differenciált módon –10–25 százalékkal csökkentenék a termékdíjtételeket, ám megszüntetnék a díj alóli mentesség lehetőségét, és a gyártói felelősség elvén működő s az iparvállalatok hasznosítási kötelezettségeinek teljesítését eddig átvállaló koordináló szervezetek szerepét.

Utóbbit egy állami szerv venné át Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) néven.

Jogalkotási szempontból a legnagyobb gondot az okozza, miként illesszék be az államháztartás rendszerébe a hulladékkezelés koordinálását a magánszektortól átvevő OHÜ-t.

A formálódó tervek szerint az ügynökség egy állami tulajdonban lévő nonprofit zrt.-ként működik majd, amelyhez a bevételek az államkincstár közvetítésével jutnak el.


A jogalkotói munka tehát lelassult, de ennek köszönhetően reményeink szerint alaposabb lesz – mondta Rácz András. Szerinte a tervezett előírások bevezetésére vélhetőleg a jövő év folyamán sor kerül. Korábban a termékdíjas rendszer átalakításának újragondolását, illetve legalább egyéves átmeneti időszakot kért több mérvadó szakmai szervezet is arra hivatkozva, hogy 2011 első negyedévére irreális a tervezett állami hulladékkezelő ügynökség beindítása. Márpedig a hulladékkezelés finanszírozásának a folyamatossága nélkülözhetetlen.

Az elmúlt években a gyártók hasznosítási kényszere és a termékdíj alóli mentesség lehetősége volt az egyik legfontosabb hajtóereje és finanszírozási forrása a hulladékhasznosító szektor fejlődésének. Szakértői számítások pedig azt mutatják, hogy az érintett cégek éves szinten mintegy 15 milliárd forintot fizetnek be a költségvetésbe termékdíj formájában, amely mellett további 15 milliárdot fordítanak hulladékhasznosításra a koordináló szervezeteknek fizetett licencdíjak formájában.

Ám a tervezett változtatások és a mentesség megszűnése miatt a termékdíjak jelentette terhek – a díjcsökkentés ellenére – elérnék a 75–90 milliárd forintot, s a jövőben ennek egy részét forgathatná vissza immár az állam a hulladékkezelés területére az OHÜ megrendelései révén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.