Orrfacsaró a bűz

Hulladékba fullad Athén a szemétszállítók sztrájkja miatt

Hulladékhegyek állnak Athén és a görög nagyvárosok utcáin a szemétszállítók egy hete tartó sztrájkja miatt; a négymilliós görög fővárosban, helyi lakosok beszámolói szerint orrfacsaró a bűz.

2010.11.23 12:34MTI

A szemétszállítók szakszervezete fizetésemelést és a szállítói létszám 500 fős növelését követeli.

A béremelésről folyó alkudozás - és így a sztrájk - lezárására egyelőre nincs esély, hiszen a nehéz helyzetben levő Görögországban az állami szféra egésze fizetés- és létszámcsökkentéssel kénytelen szembesülni.

Görögország azt vállalta az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közös, három évre szóló, 110 milliárd eurós mentőcsomagja feltételeként, hogy az idei GDP-arányos államháztartási hiányt 9,4 százalékra faragja le a tavalyi 13,61 százalékról, jövőre pedig 7,4 százalék lesz a deficit.


Ugyanakkor az adóemelések, a nyugdíjak és a közszolgálati dolgozók fizetésének csökkentése, valamint a közkiadások visszafogása mind-mind rontja a gazdaságnövekedési kilátásokat, a magas szinten stabilizálódott infláció pedig tovább csökkenti a fogyasztók vásárlóerejét.

A kormány megszorító költségvetési terve miatt rendszeresek a sztrájkok Görögországban az állami alkalmazottak körében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.