Némi napsütés, kevés hó, sok hideg

Csikorgós hideg közeleg felénk

Hétfőn keleten erősen felhős, borult égboltra készülhetünk és ott többfelé várható további kisebb havazás, hószállingózás, nyugaton kevesebb lesz a felhő és némi napsütésre is számíthatunk.

2010.12.13 07:20idokep.hu

A Dunántúlon és a középső országrészben sokfelé erős, helyenként viharos lesz a szél. Délután -4 és +1°C közötti hőmérsékleteket mérhetünk.

Kedden reggel a Dunántúlon élénk, másutt gyenge lesz az északnyugati szél, délen és keleten számíthatunk további havazásra, míg a Dunántúlon erősen vagy közepesen felhős lesz az égbolt. A minimumok -5 és -10°C között várhatóak.

Napközben a Tiszántúlon elszórtan kisebb hózápor, gyenge havazás előfordulhat, míg másutt a változó felhőzet mellett kis időre a Nap is előbukkanhat.

A Dunántúlon eleinte még élénk, erős lesz az északnyugati szél, majd estére jelentősen mérséklődik a légmozgás. Hideg napunk lesz, mindössze -2 és -7°C-os csúcshőmérsékletek valószínűek.

A folytatásban gyakran számíthatunk erősen felhős égboltra, elszórtan hózáporokra. A hét közepéig tovább hűl a levegő, éjszakánként a hóval borított, kevésbé felhős tájakon akár -15 °C-ig süllyedhet a hőmérő higanyszála. Kezdetben meghatározó tényező lesz a szél.

Orvosmeteorológia

Hétfőn újra hidegfronti hatás várható, emiatt érzékenyebbek, idegesebbek lehetünk, valamint erősödhetnek reumatikus panaszaink, fokozódhatnak görcsös rohamaink. Egyeseknél vérnyomás-ingadozás, valamint szívpanaszok jelentkezhetnek, a szeles időben fokozódhat a fejfájás és a migrén is.

Fogyasszunk vitaminokban gazdag ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, a téli időszakban szüksége van szervezetünknek a hasznos anyagok pótlására!

Közlekedésmeteorológia

Hétfőn főleg a Duna vonalától keletre számíthatunk havazásra, hózáporokra, így többfelé nedves, csúszós útszakaszokkal találkozhatunk. Kelet kivételével többfelé erős lesz a szél, a Dunántúlon akár viharos lökések is előfordulhatnak, emiatt csökkenhet a járművek menetstabilitása.

A frissen lehullott hó miatt helyenként kisebb hófúvások is kialakulhatnak, helyenként télies útviszonyokkal találkozhatunk.

A hidegfronti hatás miatt ingerlékenyebbek, türelmetlenebbek lehetünk, reflexidőnk megnőhet, ez pedig fokozza a baleset bekövetkezésének lehetőségét! Aki még nem tette meg, mindenképpen cserélje le a nyári gumikat téli gumikra! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Hójelentés

Sopron - Vasfüggöny Sífutópálya 2 cm
Visegrád - Nagyvillám 5 cm
Sátoraljaújhely 10-13 cm
Dobogókő 10-20 cm
Mátraszentistván 10-35 cm
Eplény 10-40 cm
Bánkút 5-11 cm
Nagy Hideg-hegy 10-15 cm
Kékestető 10-15 cm
Mátraszentlászló 5 cm
Tokaj Kopasz-hegy 8-10 cm
Budapest, Normafa 2-5 cm

A következő napokban számottevő havazás sehol sem várható, de a hózáporokból pár centis friss hóréteg alakulhat ki. A hideg, fagyos idő következtében olvadástól nem kell tartanunk.

Felhőkép

Széltérkép

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.