Erős éjszakai fagyok, hideg nappalok...

Hidegre, felhőkre, többfelé havazásra készülhetünk

Szombaton nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és ezzel egyidejűleg egyre többfelé számíthatunk havazásra - kora este felszakadozhat a felhőzet, a csapadék is kevesebb lesz.

2010.12.11 07:50idokep.hu

Szombaton nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, egyre többfelé számíthatunk havazásra. Délután nyugaton csökken a csapadékhajlam, kora este felszakadozhat a felhőzet és ott a havazást havas eső, esetleg néhol ónos eső válthatja fel.

A délnyugati szél többfelé élénk lesz, majd északnyugatira fordul a légmozgás, és a Kisalföldön erős, viharos lökések is előfordulhatnak. -3 és +3°C-os csúcshőmérsékletekre van kilátás.

Vasárnap reggel változóan felhős időre ébredhetünk, keleten szórványosan várható kisebb havazás, hózápor. A nyugatias szelet a délnyugati és északkeleti tájak kivételével többfelé kísérhetik élénk lökések. +1 és -4°C közötti hőmérsékleteket mérhetünk majd.

Napközben többször erősen megnövekszik a felhőzet, elszórtan számíthatunk kisebb havazásra, hózáporokra, záporokra. A nyugati, északnyugati szél sokfelé élénk, erős lesz, a Kisalföldön viharos széllökések is előfordulhatnak. 0 és +5°C közé melegszik a levegő.

A jövő héten a gyakran erősen felhős ég mellett elszórtan várhatóak hózáporok, de nagyobb mennyiségű csapadék sehol sem valószínű. Erős éjszakai fagyokra és hideg nappalokra van kilátás.

Orvosmeteorológia

Szombaton kettős front terhelheti szervezetünket. Álmatlanság, nyugtalanság, ingerlékenység jelentkezhet, a csapadékos idő miatt erősödhetnek a reumatikus panaszok, fokozódik a görcshajlam.

Egyeseknél vérnyomás-ingadozás, valamint szívpanaszok jelentkezhetnek. A szeles időben fokozódhat a fejfájás és a migrén is. Fogyasszunk vitaminokban gazdag ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, a téli időszakban szüksége van szervezetünknek a hasznos anyagok pótlására!

Közlekedésmeteorológia

Szombaton reggel még csak északnyugaton, majd napközben országszerte várható csapadék, mely eleinte mindenütt havazás lesz, csupán a Dunántúlon válthat át néhol esőbe, így sokfelé nedves, csúszós útszakaszokkal találkozhatunk.

Az élénk, délutántól a Kisalföldön erős szél jelentősen csökkentheti a gépjárművek menetstabilitását! A frissen lehullott hó miatt helyenként kisebb hófúvások is kialakulhatnak, sőt néhol akár ónos eső is hullhat!

A kettős front miatt ingerlékenyebbek, türelmetlenebbek lehetünk, ez pedig fokozza a baleset bekövetkezésének lehetőségét! Aki még nem tette meg, mindenképpen cserélje le a nyári gumikat téli gumikra! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Hójelentés

Sopron - Vasfüggöny Sífutópálya 10-15 cm
Visegrád - Nagyvillám 0 cm
Sátoraljaújhely 2-3 cm
Dobogókő 5-15 cm
Mátraszentistván 0-20 cm
Eplény 10-30 cm
Bánkút 5-10 cm
Nagy Hideg-hegy 6-8 cm
Kékestető 10-15 cm
Mátraszentlászló 10 cm

Szombaton reggeltől sokfelé lehet számítani havazásra, a nap második felében nyugaton havas esőre.

A középső és északi megyékben 5-10 cm friss hóréteg kialakulása várható. A folytatásban jelentősebb havazásra nem, de kisebb hózáporokra lehet számítani. A vasárnapi olvadást követően fagyos időre van kilátás.

Felhőkép

Felhőkép

Széltérkép

Széltérkép

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.