5 Budapestnyi területet öntött el a víz

Képek- Esős idő borzolja a kedélyeket, hamarosan újra havazás jön

Kedden reggel országszerte borongós, lehangoló, a délnyugati tájak kivételével esős időre ébredhetünk.

2010.12.07 09:44idokep.hu/ MTI

Az északi országrész kivételével élénk lesz a déli-délkeleti szél, a minimumok +1 és +6°C között alakulnak, az Alpokalján és az Északi-középhegységben csökkenhetnek csak fagypont alá a hőmérsékletek.

Napközben a csapadékmező fokozatosan tolódik majd kelet felé, így délután már a Dunántúlon és a középső országrészben is megszűnik az eső. A délnyugati szelet többfelé élénk, a Tiszántúlon akár erős lökések is kísérhetik, a csúcshőmérsékletek északon 2 és 6°C, délebbre 8 és 13°C között alakulnak, délnyugaton lesz a legmelegebb.

Szerdán reggel ismét szerte az országban csapadékos idő várható, északon a hajnali órákig jelentős mennyiségű eső hullhat. A délies szél többnyire mérsékelt lesz, északnyugaton párássá, ködössé válhat a levegő. Enyhe lesz az éjszaka, 2-8°C közé hűl a levegő.

Szerdán még enyhe, ámde csapadékos időre számíthatunk, majd csütörtökön erős, viharos szél kíséretében átvonul felettünk egy markáns hidegfront és e mögött szárazabb, ugyanakkor jóval hidegebb levegő érkezik fölénk, napközben is legfeljebb fagypontig emelkedik a hőmérséklet, éjszakánként pedig erősen lehűl majd a levegő.

Árvíz fenyegeti a Kisalföldet- Gátat építettek a helyiek Bőny határában

A Győr-Moson-Sopron megyei Bőny határában gátat építettek a község lakói, mert az idén már harmadszor fenyeget elöntéssel a Cuhai-Bakony-ér - írta keddi számában a Kisalföld.

A lap közlése szerint a kiöntött Cuhai-Bakony-ér vize tavasszal kétszer "mosta meg" a faluszéli utcákat, s alig egy hete ismét árad.

Muraközi László polgármester "kihirdette" a bőnyi veszélyhelyzetet, és a település védekezni kezdett. Szakemberek bevonásával több mint egy kilométeres védvonalat építettek a határban, hogy megóvják a falut.

A gát 4,5-5 millió forintba kerül, amelyet központi forrásból finanszírozhatnak, erre ígéretet kaptak. A falu erejét ugyanis felemészti a védekezés: a tavaszi két árhullám költségeire még jutott állami fedezet, a helyreállításra azonban már nem.

A bőnyiek reménykednek abban, hogy a gát megvédi a községet, ám a polgármester szerint nem kétséges, hogy a Cuhai-Bakony-ér kotrása elengedhetetlen.

5 Budapestnyi területet öntött el a víz az Alföldön

5 Budapestnek megfelelő területet borít belvíz hazánkban, a folyókon közel 800 km-en van készültség. A múlt héten lehullott 20-40 mm csapadék hatására jelentősen megnőtt a belvízzel borított területek nagysága, jelenleg a védekezéssel érintett területeken 249 200 ha-t borít belvíz, ez körülbelül 5 Budapestnek megfelelő terület. Ennek nagyjából a fele, 136 200 hektár vetés-szántó.

fotó: idokep.hu

Az északi megyékben a hótakaró, a déli részeken a területek bejárhatatlansága miatt azonban nehéz a belvíz felmérése. A teljesen átitatott, mezőgazdasági művelésre alkalmatlan terület ennek akár a kétszerese is lehet - olvashatjuk a Vízügyi és Környezetvédelmi Központ Igazgatóság hétfőn kiadott közleményében.

Jelenleg 130 település védekezik belvízvédelmi készültség elrendelése mellett, ebből 16 település III. fokban (Báránd, Földes, Csökmő, Mezősas, Újiráz, Abony, Örményes, Csanádpalota, Csanytelek, Szarvas, Murony, Gyomaendrőd, Kétsoprony, Kamut, Mezőberény, Telekgerendás).

fotó: idokep.hu

Jelenleg folyóink fővédvonalain 783 km hosszon van árvízvédelmi készültség, ez megfelel annak, mintha kétszer oda-vissza megtennénk az utat Budapest és Győr között.

A következő napokban további kiadós esőre van kilátás, ezért feltehetőleg tovább fog növekedni a belvízzel borított területek nagysága.

Csütörtöktől újra havazás jön

Hamarosan eléri az országot az a hidegfront, amely csütörtöktől "évszaknyi változást" hoz az ország klímájában; jelentős lehűlés, havazás és viharos szél várható - mondta Bozóki István, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa kedden az MTI-nek.

A szakember közlése szerint csütörtökig enyhe idő lesz az egész országban; a déli részeken akár 16-17 Celsius-fok is lehet. Csütörtökön azonban nyugat felől a Kárpát-medencét egy "markáns hidegfront" éri el, amely jelentős lehűléssel, esővel, havazással és viharos erejű széllel jár majd.

A középső és a dunántúli országrészben akár óránkénti 70-100 kilométeres széllökések is lehetnek. A hőmérséklet délutánra átlagosan mínusz 1 és plusz 6 fok közé hűl le, este pedig gyenge fagy is valószínű - fűzte hozzá.

A hidegfront péntekre elhagyja az országot, de a szél erős marad és havazásra is számítani kell. A hőmérséklet pénteken kora reggel mínusz 1 és mínusz 8 fok között lesz. A hideg megmarad a következő napokban is; a hétvégén ónos eső és havazás is lehet - tájékoztatott a meteorológus.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.