7.100 hektárnyi elöntött terület

Egyre nagyobb területeket önt el a belvíz Békésben

A péntek délelőtti adatokhoz képest - újabb 7.100 hektárnyi elöntött területtel - 43 ezer hektárra növekedett a belvízzel borított területek nagysága Békésben - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖRKÖVIZIG) szombaton az MTI-vel.

2010.12.04 14:23MTI

A tájékoztatás szerint a víz alatt álló földek közül 13.410 hektár vetés, míg 15.700 hektár szántó. Az eddigi maximális elöntésre az igazgatóság területén 1999 decemberében került sor, akkor 58.800 hektárt öntött el a víz.

A 10 belvízvédelmi szakaszból immár ötben a legmagasabb, további ötben pedig másodfok mellett védekeznek.

Az igazgatóság szivattyútelepei egy nap alatt 6.5 millió köbméter vizet emeltek át a befogadó folyókba és csatornákba.

A védekezési munkálatok részeként a békésszentandrási szivattyútelepet hat mobilszivattyúval megerősítették, de hordozható elszívó berendezéseket telepítettek például Mezőberény több térségébe, a már meglévő szivattyútelepek mellé.

Zsadányban az egyik főcsatorna töltésének hiányát pótolták, így mentesítve a községet az elöntéstől. Több csatornában pedig - például Körösújfalu és Ecsegfalva környékén - kotrási munkálatokba kezdtek a vízfolyás gyorsítása érdekében.


A megye 75 településéből már 27-ben rendeltek el az önkormányzatok belvízvédelmi készültséget. A legmagasabb szinten Murony, Telekgerendás, Mezőberény, Kétsoprony, Gyomaendrőd, Kamut, Szarvas és Körösladány önkormányzata küzd az elöntések ellen.

A KÖRKÖVIZIG eddig 17 darab záporszivattyút adott át az önkormányzatok részére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.