Nem lesz tető a fejük fölött

Százezrek kerülhetnek bajba a végrehajtási moratórium végével

Több mint százezer ingatlant érintenek a végrehajtások, így a kilakoltatási moratórium végével nagyon sokan bajba kerülhetnek - mondja a Banki és Végrehajtási Károsultak információs irodájának vezetője.

2010.12.06 16:15MTI

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 105 ezer kilencven napon túli tartozást tart nyilván.

Az áprilisig szóló kilakoltatási moratórium csak elodázza a problémát, a legtöbben ugyanis azok közül, akiknek korábban átütemezték a hitelét, vagy részt vettek valamilyen adósmentő programban, visszaestek a rossz adós kategóriába - mondja a Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodájának vezetője. Kovács László arra is figyelmeztet, hogy a bankok már készülnek a végrehajtásokra, különböző befektetői csoportok elkezdték az ingatlanadósságok kiértékesítését, és ha addigra nem tudunk valamit csinálni, körülbelül három megyeszékhelynyi ember lesz igen nehéz helyzetben. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője szerint körülbelül 16 ezer ingatlant veszélyeztet a végrehajtás. Ez egy féléves szám, és jelentős növekedést jelent a tavalyi év teljes, 19 ezres végrehajtási előkészítés vagy végrehajtás megindulásával összevetve – teszi hozzá Binder István. A miniszterelnök még nyáron jelentette be, hogy létrehoznák az úgynevezett Nemzeti Eszközkezelő Társaságot.

Az volt a terv, hogy az állam ezen keresztül venné meg az adósok házát, ők pedig visszabérelhetnék. Több határidő volt, konkrét lépés azonban még nem történt.

Kovács László szerint a leginkább a bérlakás-programra hasonlító konstrukció nagyon kevés ember számára hozhat megoldást. A program ugyanis szerinte leginkább arról szól majd, hogy az állam olyan ingatlanokat vásárol, ahol a kilakoltatottakat el tudja helyezni, hiszen már korábban is szóba került, hogy ők valószínűleg nem tarthatják meg saját lakásukat.

Az eszközkezelő társaság így leginkább a szociális bérlakás-programnak lehet majd kiindulópontja, a mostani költségvetésben azonban nem lát forrásokat erre, márpedig az ügyvezető úgy számol, több százmilliárd forintos befektetés kellene.

Nem véletlen, hogy az előző kormányzat 50 milliárd forintos hitelkerete is szinte érintetlenül bent maradt, az önkormányzatok ugyanis ezt nem tudták bevállalni – teszi hozzá Kovács.

A cikk itt folytatódik: kattintson!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.