Sikerült feltornázniuk magukat

Átment: nem találtak hibát Ferihegy biztonságában

A kormány ha kell, jogszabály-módosítással biztosít szélesebb ellenőrzési jogkört a légi közlekedés biztonságával foglalkozó hatóságoknak és szerveknek.

2010.11.12 18:45MTI

Tennék ezt annak érdekében, hogy többször ne fordulhasson elő a nyárihoz hasonló "leminősítés" - hangsúlyozta a kormányszóvivő és a légiközlekedési miniszteri biztos is azt követően, hogy a Budapest Airport visszanyerte a "clear" státuszt.

Nagy Anna kormányszóvivő pénteken az MTI-nek elmondta: a kormány mindent megtett annak érdekében, hogy a reptér minél hamarabb visszakapja a biztonsági minősítését. Erre az utasok és az ország jó híre érdekében is szükség volt, különösen az uniós elnökség előtt - mondta. Márton Attila légiközlekedési miniszteri biztos is üdvözölte, hogy a Budapest Airport visszakapta a "clear" státuszt.

"Erre számítottunk" - mondta, és elismerően szólt arról, hogy a reptér már az első ellenőrzést követően visszanyerte korábbi minősítését. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a továbbiakban az érintett szervek, hatóságok összehangolt munkájával a minőséget folyamatosan fenn kell tartani.

A kormány elvárja a BA-tól, hogy mindent tegyen meg a munkavállalók folyamatos szakmai képzése érdekében, hogy ilyen ne fordulhasson elő többet - mondta. Emlékeztetett rá, hogy a reptér júniusi "leminősítése" után tárcaközi bizottság állt fel, és foglalkozott a reptér biztonsági kérdéseivel. A minősítés visszaszerzése az összes érintett hatóság, a tárcaközi bizottság és a BA összehangolt munkájának eredménye - hangsúlyozta.

Márton Attila szerint végig kell gondolni, hogy kellenek-e kormányzati intézkedések, jogszabályi módosítások ahhoz, hogy az illetékes hatóságok nagyobb jogkört kaphassanak a reptereket üzemeltető cégek, a dolgozók szakmai felkészültségének ellenőrzésében.

A kormányzat minden segítséget megadott a clear minősítés visszaszerzéséhez, amit Márton Attila különösen fontosnak nevezett Magyarország uniós elnöksége előtt. A soros elnökség kiemelt biztonsági felkészülést igényel, amelyhez az állam minden feladatát maradéktalanul teljesíti - hangsúlyozta.

Márton Attila elmondta, hogy a tárcaközi bizottság ezzel befejezte a munkát, de a folyamatosan működő légiközlekedési védelmi bizottság a későbbiekben kiemelt figyelmet szentel a biztonsági színvonal fenntartására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.