"Cégre szabott, csillagászati összeget felemésztő"

LMP: Vonják vissza a lepacsizott légifotós közbeszerzést!

Az állami tulajdonú termőföldek légi fotózására kiírt, "cégre szabott és csillagászati összeget felemésztő pályázat" visszavonatására szólítja fel a vidékfejlesztési minisztert az LMP.

2010.10.27 10:12MTI

Karácsony Gergely országgyűlési képviselő, LMP-s frakcióvezető-helyettes - az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében - úgy fogalmaz, "a kelet-európai abszurdba illő" körülmények korrupciót sejtetnek.

A politikus emlékeztet arra, hogy hétfőn járt le a határideje annak a gyorsított eljárásban meghirdetett közbeszerzési pályázatnak, amelyet a Földmérési és Távérzékelési Intézet (Fömi) írt ki, csaknem 5 milliárd forint értékben, az állami tulajdonú termőföldek légi fotóinak elkészítésre.

A pályázati feltételeket úgy határozták meg, hogy azon csak az a Geodézia Zrt. indulhasson, amelynek egykori vezérigazgató-helyettese jelenleg a minisztérium közigazgatási államtitkára, egykori igazgatótanácsi tagja pedig a pályázatot kiíró intézet jelenlegi főigazgatója - mutat rá.

Hozzáteszi: az index.hu információi szerint valóban csak egy pályázat érkezett a tenderre – a Geodézia által vezetett konzorciumé. A pályázati borítékot nem kellett messze vinni: az összefonódás újabb bizonyítéka, hogy a cég és a megrendelő állami intézet egy épületben van.

Erősen vitatható az is, hogy miért kell csillagászati összegeket fizetni azért a munkáért, amely 2005-ben még 129 millió forintba került, arról nem is beszélve, hogy ma már sokkal korszerűbb és olcsóbb eljárások is rendelkezésre állnak - írja Karácsony Gergely.

A Lehet Más a Politika ezért felszólítja a vidékfejlesztési minisztert, hogy azonnal utasítsa a Fömi vezetőjét a pályázat visszavonására, "ellenkező esetben mindenki számára világossá válhat, hogy az Orbán-kormány a jogállamiság és a társadalmi igazságosság után a tiszta közélet értékét is semmibe veszi".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.