Bizató az elmúlt 24 óra

Határérték alatt a légszennyezettség az iszapkatasztrófa térségében

Nem haladja meg az egészségügyi határértéket a légszennyezettség az iszapkatasztrófa térségében - közölte a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság péntek este a közép-dunántúli környezetvédelmi felügyelőség legutóbbi 24 órás mérésének egyesített adatai alapján az MTI-vel.

2010.10.22 20:00MTI

A légszennyezettségi érték Devecserben köbméterenként 39,2, Ajkán 20,7, Apácatornán 11,3 mikrogramm. A közlemény szerint ezek jóval a határérték alatt vannak, az ugyanis 50 mikrogramm/köbméter. A további mérési eredményekről - köztük a kolontári értékekről - a megyei védelmi bizottság ezúttal nem adott tájékoztatást.

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség az érintett területen és annak meghatározott körzetében összesen 12 helyszínen folyamatosan méri a légszennyezettséget. Az ÁNTSZ korábbi közlése szerint a szálló por mértéke október 7. és 16. között Devecser több területén, valamint Somlóvásárhelyen átlépte az egészségügyi határértéket, de nem érte el a tájékoztatási küszöbértéket, amikor már a lakosság figyelmét fel kell hívni arra, hogy fokozottan figyeljenek a gyerekek és idősek porterhelésére.

A levegő portelítettsége miatt - mint azt október 10-én közölték - kötelezővé tették a porálarc és a védőszemüveg viselését. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság október 16-án magyar és európai uniós szakértői adatok alapján már arról számolt be, hogy a térségben a szálló por koncentrációja nem haladja meg az egészségügyi határértéket.

Nagy Anna kormányszóvivő csütörtökön Devecserben úgy fogalmazott: a levegő Budapesten az egészségre ártalmasabb a szmog miatt, mint a két hete vörösiszappal elöntött Devecserben és Kolontáron.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.