Tudták, hogy gyenge lábakon áll a tározó?

Iszapkatasztrófa: Itt a perdöntő bizonyíték?

Eddig nem ismert hatósági dokumentum került az egyik hetilap birtokába, mely meglepő dolgokra világít rá. A több mint tizenöt éves iratban többek között az áll: ismeretlen minőségű salakból készült az iszaptározó alapozása.

2010.10.22 09:45Fotó: MTI

Olyan, 1993-ban íródott dokumentum került a Heti Válasz birtokába, amely egészen más megvilágításba helyezi a Kolontárt elöntött iszapkatasztrófát.

Annak idején az Ajkai Alumíniumipari Kft. privatizációja sokba került az államnak. Ekkor került mostani tulajdonosai kezébe a timföldgyár és a tározórendszer, mely most a tragédiát okozta.

A vörösiszap-katasztrófa óta számos állítás elhangzott már, melyek arra keresték a választ, hogyan jutottak cégeikhez a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. tulajdonosai, és hogyan ömölhetett ki a vörösiszap.

Fotó: MTI

A Heti Válasz a tizenhét éve készült dokumentum alapján kiderítette, hogy a tulajdonosok tisztában lehettek vele, "ismeretlen minőségű" anyagból készült az iszaptározó alapja, és károkozás esetén őket terheli felelősség.

Érvelésük, miszerint nem tudhattak a kazetta esetleges konstrukciós hibáiról és rossz elhelyezkedéséről, hiszen másfél évtizede birtokolják csupán a céget, gyengének tűnik, ahogyan az is, hogy a bíróság által nemrég szabadlábra helyezett vezérigazgató, B.Z. érvelése is, miszerint ő még kisiskolás volt a tározó építése idején. Az ugyanis csak 2001-re készült el teljesen.

A Heti Válasz azt írja: kiderült az is, hogy egy 1999-es jelentés a Mal Zrt. résztulajdonosává vált B. A.-nak - a jelenlegi vezérigazgató édesapjának - felelősségre vonását javasolta, mivel az állam képviselőjeként egykor éppen ő adott túl az ajkai cégen.

A részleteket itt olvashatja!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.