Végre pont kerül a mutyis ügyek végére?

Lakos Imrét meggyanúsította, Molnár Gyulát gyanúsítottként idézte az ügyészség

Egy ingatlan tulajdonjogának átruházása kapcsán hivatali visszaélés miatt gyanúsítottként hallgatta meg a Központi Nyomozó Főügyészség Újbuda alpolgármesterét, a volt szdsz-es Lakos Imrét kedden, továbbá keddre idézte gyanúsítotti kihallgatásra Molnár Gyulát, a kerület szocialista polgármesterét - erősítette meg az MTI információját a főügyészség szóvivője.

2010.09.28 17:36MTI

Fazekas Géza az ügy előzményeiről elmondta, hogy az egyik XI. kerületi önkormányzati képviselő 2007 októberében tett feljelentést hivatali visszaélés miatt több, a Lágymányosi öböl környékén levő ingatlannal összefüggésben. A Fővárosi Főügyészség a nyomozás lefolytatásával a Budapesti Rendőr-főkapitányságot bízta meg, de 2009 decemberében egy ingatlan vonatkozásában az ügy a Központi Nyomozó Főügyészségre került. Fazekas Géza erről azt mondta: olyan személy érintettsége merült fel, akivel szemben a főügyészség jogosult eljárni.

A Központi Nyomozó Főügyészség jár el többek között országgyűlési képviselők ellen, így vélhetően Molnár Gyula miatt került át hozzájuk a nyomozás. Lakos Imre gyanúsításával kapcsolatban a szóvivő azt mondta: a vagyongazdálkodásért felelős alpolgármester a posztjából fakadó függőségi viszonyt kihasználva a hivatali helyzetével visszaélt, hogy egy kft.-nek előnyt szerezzen. Kifejtette: a cég a XI. kerületben, a Dombóvári és Budafoki utak sarkán levő ingatlant szerette volna megszerezni, mert a környező ingatlanok már a tulajdonában álltak.

Az ügyészség szerint a tulajdonjogot az államháztartási törvény előírásait megkerülve juttatták át a gazdasági társaságnak, mivel nem történt nyilvános versenytárgyalás. Mindez a nyomozóhatóság szerint a polgármester és az alpolgármester tudtával történt. Lakos Imre panasszal élt a gyanúsítás ellen és megtagadta a vallomástételt. Ügyvédje, Papp Gábor az MTI-nek kora délelőtt azt mondta: törvénysértőnek és alaptalannak találják a gyanúsítást.

Az ügyvéd különösnek nevezte, hogy egy 2006-os ingatlanüggyel összefüggésben öt nappal az önkormányzati választás előtt gyanúsították meg Lakos Imrét, aki a Lokálpatrióták Újbudáért Egyesület támogatásával indul az egyik egyéni képviselői helyért. Fazekas Géza elmondta azt is, hogy keddre gyanúsítottként idézték Molnár Gyulát, de ő nem jelent meg az ügyészségen, magát előzetesen nem mentette ki.

Az MTI-nek arra a felvetésére, hogy Molnár Gyula úgy nyilatkozott, nem kapott hivatalos értesítést, Fazekas Géza általánosságban azt mondta: akkor is szabályszerűnek minősül az idézés, ha "nem kereste" jelzéssel visszaérkezik. Hozzátette: a főügyészség megteszi a szükséges intézkedéseket Molnár Gyula gyanúsítottként történő kihallgatására. Ha valaki nem jelenik meg a szabályszerű idézésre, akkor több törvényi lehetősége áll a rendelkezésre a nyomozóhatóságnak - kezdve az ismételt idézéstől az előállításig bezárólag.

A szóvivő arra a kérdésre, hogy Molnár Gyula és Lakos Imre ügyvédje, Papp Gábor is bírálta az ügyészséget, amiért néhány nappal az önkormányzati választások előtt történt a gyanúsítás, azt mondta: a főügyészség akkor közli a megalapozott gyanút, amikor az megfogalmazódott, ez szeptemberben történt meg és szeptember közepén küldték ki az idézéseket.

Az MTI kérdésére, hogy idéztek-e még másokat is gyanúsítotti kihallgatásra a két politikuson kívül, Fazekas Géza igennel válaszolt, de további részleteket nem mondott. A Magyar Hírlap keddi számában azt írta, hogy kihallgatják az ügyészségen Lakos Imrét, akit várhatóan meggyanúsítanak a Kopaszi-gát körüli visszaélések miatt. A cikkre reagáló Molnár Gyula az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a Kopaszi-gát ügyét a hatóság már lezárta bűncselekmény hiányában, arról pedig hivatalosan még nem értesült, hogy a Dombóvári út és a Budafoki út sarkán álló állami ingatlan eladása ügyében meg akarja hallgatni a hatóság.

Molnár Gyula közleményében úgy fogalmazott: "ha egy állami telek értékesítése ügyében (...) több mint ezer napja folyó vizsgálat a választások előtt négy nappal jut el abba a stádiumba, hogy egy esélyes polgármesterjelöltet az ügyészségre kell hívni, a helyettesét pedig meggyanúsítani, akkor az önmagáért beszél, és nem kívánom kommentálni".

Schneller Domonkos, a XI. kerületi önkormányzat jogi bizottságának fideszes elnöke budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: örül annak, hogy megtörtént a meggyanúsítás és nagyon bízik benne, hogy ez csak a kezdete valaminek, "hiszen egy megtisztulási folyamatra mindenféleképpen szükség van". A kerületi emberek azt várják, hogy a "mutyis ügyekre" végre kerüljön pont, és találják meg azokat a felelősöket, akik ezeket az ügyeket a politika szintjén elkövették, vagy akiknek a tudtával ezek megtörténhettek.

Emlékeztetett, 2007 őszén tett feljelentést a Lágymányos-öböl ügyében. Az a terület, amellyel összefüggésben a keddi gyanúsítás megtörtént, egy 3,8 hektáros terület a Duna-part közvetlen közelében, a Budafoki úton. Ezt az ingatlant 2006 nyarán a XI. kerületi önkormányzat képviselő-testülete kiigényelte a kincstártól szociális és egyéb közérdekű célokra való hivatkozással, s ezért kapta meg 417 millió forintért, amely kevesebb, mint a fele a terület akkori valós értékének - fejtette ki a politikus. Ezt követően a 2006-os őszi önkormányzati választások előtt egy héttel - folytatta - az újbudai önkormányzat megkapta a területet, és azonnal "átjátszották" egy az önkormányzat százszázalékos tulajdonában álló cégébe, amely rögtön "továbbjátszotta a Leisztinger Tamással közös Öböl XI. Kft.-be".

Ennek során nagyon sok jogszabályt megszegtek - mondta a politikus, hozzátéve, hogy az ügyben az önkormányzat strómanként járt el, a Leisztinger Tamás-féle cég ugyanis meghitelezte az

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.