Mit akarnak a vörös vércsék?

MSZP: cenzúra Fidesz-módra Újbudán

Az MSZP szerint az újbudai önkormányzati lapnál történt cenzúra megmutatja, mi várható azoknál a helyi lapoknál, amelyekre a választás után Fidesznek befolyása lehet.

2010.09.26 14:42MTI

Molnár Gyula, Újbuda szocialista polgármestere - a Szanyi Tibor kampányfőnökkel közösen tartott - vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a nyolcvanezer példányban megjelenő kerületi közszolgálati lap választás előtti utolsó számába nem került be az egyik független jelölt hirdetése, mert a jobboldal által delegált főszerkesztő-helyettes nem járult hozzá a nyomdába adáshoz.

A szocialista politikusok a sajtótájékoztatón megmutatták a lap tervezett és végül megjelent változatát. A tervezett oldalon látható Szűcs József független, magát jobboldalinak nevező képviselő hirdetése arról, hogy Újbudán mindkét polgármesterjelölt KISZ-titkár volt.

A végleges oldalon a jelöltnek egy rövidített hirdetése jelent meg, és egy cikk a vörös vércsékről - ismertette a történteket Molnár Gyula.

A polgármester beszámolt arról: a kerületben a pártok között van egy média-megállapodás, mely szerint csak fizetett módon vagy az erre kijelölt felületen jelennek meg a lapban a jelöltek.

Mint mondta, ő egy hónapja tudatosan nem él ezzel a lehetőséggel, nem szerepel polgármesterként az újságban. Molnár Gyula az előzményekkel kapcsolatban kitért arra is: amikor Szűcs József leadta a hirdetését a lapnak, vita alakult ki a szerkesztőségen belül. Hozzátette: mivel a lap főszerkesztője kórházba került és nem véglegesítette a lapszám tartalmát, az újság nyomdai előkészítését végző cég vezetője hozzá fordult a hirdetés miatt. Azt írtam, hogyha a hirdetés tartalma a média etikai kódexet vagy valamilyen törvényt nem sért, akkor nincs joga és lehetősége a szerkesztőségnek minősíteni azt - idézte fel.

Tájékoztatása szerint ezután derült ki, hogy Pindroch Tamás főszerkesztő-helyettesként vagy letiltatta vagy kihagyatta a lapból a hirdetést.

Kitért arra: a hirdetés a jelöltnek azt a dilemmáját fogalmazza meg, hogy a szocialista polgármesterjelölt is KISZ-titkár volt, és a fideszes is, utóbbi zárta ki őt a kommunista ifjúsági szövetségből 1985-ben a szocialista erkölccsel nem összeegyeztethető magatartása miatt.

Szanyi Tibor szerint jellemző a Fidesz módszereire, hogy ha csak egy percre is beteszi a lábát egy médiába, azonnal cenzúrába kezd. Hangsúlyozta: ez várható minden olyan városban, ahol a Fidesznek köze lehet a helyi lapokhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.