Örökbe kellene fogadni

Néhány év alatt "hajléktalaníthatók" a fővárosi aluljárók

A budapesti aluljárók üzemeltetésének egy kézbe vételét kéri a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Hajléktalanokért Közalapítvány, a szervezetek vezetői szerint így néhány év alatt rendbe lehetne tenni a jelenleg elfogadhatatlan állapotban lévő közterületeket.

2010.09.23 15:24MTI

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke és Lőrincz Norbert, a Hajléktalanokért Közalapítvány kuratóriumának elnöke csütörtökön, a Nyugati téri aluljáróban tartott sajtótájékoztatón ismertette a terület rendezésére másfél éve indított mintaprogramjukat.

Lőrincz Norbert a tapasztalatokról beszámolva az MTI-nek elmondta: az utcán élő emberek 70-80 százalékát meg lehetne győzni a segítségnyújtás elfogadásáról, ehhez azonban mindenekelőtt egy olyan személyes szociális diagnózis felállítására lenne szükség, amely egyénre lebontva kínál megoldási javaslatokat a hajléktalanság leküzdésére. Nem biztos ugyanis, hogy mindenkinek éjszakai menedékhelyre van szüksége, hiszen valakinek támogatott albérletre, vagy munkásszállásra lehet igénye, míg mások esetleg saját lakás birtokában élnek hajléktalanokhoz hasonlóan - húzta alá a szervezet vezetője.

Lőrincz Norbert illúziónak nevezte, hogy az aluljárókból teljesen eltűnjenek a hajléktalanok, ugyanakkor szerinte a mindennapi tisztálkodás, étkeztetés biztosításával elérhető, hogy megjelenésükben megkülönböztethetetlenné váljanak a mindennapi járókelőktől. Kiemelte: elismerik, hogy a hajléktalanok egy része jelenleg koszos, büdös, viszont az aluljárókból való kitiltásukkal csak azt lehetne elérni, hogy ezek az emberek megfagyjanak a téli időszakban. A hatóságoknak, az önkormányzatnak és a szociális szférának együtt kellene dolgoznia azon, hogy az aluljárókban maradók kulturáltan élhessenek - fűzte hozzá. Lőrincz Norbert szerint legfontosabb céljuk, hogy minél több hajléktalannal felvegyék a kapcsolatot, ezáltal is informálva őket, hogy milyen típusú segítségekre számíthatnak.

A hajléktalanok megtalálásához, tájékoztatásához, illetve menedékhelyre szállításához legalább egy-egy információs pont felállítására lenne szükség a város nagyobb csomópontjain, továbbá úgynevezett alacsony küszöbű intézményekre is szükség lenne, amelyekbe például az alkohol-, vagy pszichiátriai problémával küzdők is bekerülhetnének - fejtette ki Lőrincz Norbert megjegyezve, hogy egy ilyen helyet legalább az utcán élő hajléktalanok 50-60 százaléka felkeresne.


Vecsei Miklós a Nyugati téri aluljárót "örökbe fogadó" szervezetek munkájáról beszámolva emlékeztetett: a pályaudvar alatti tér a hajléktalansággal kapcsolatos problémák jelképévé vált azt megelőzően, hogy kisebb takarításokkal és a hajléktalanokkal való kapcsolatfelvétellel másfél éve meg nem kezdték munkájukat.

A tér rendezésében nagy segítséget jelentett a Hajléktalanokért Közalapítvány Nyugati tértől 200 méterre lévő szociális csomópontja, amely nappali ellátást, így mosodai, fürdési, valamint postai és csomagmegőrzési lehetőségeket is kínál a hajléktalanoknak, a nap minden órájában elérhető orvosi szolgálat mellett - fejtette ki.

A szeretetszolgálat vezetője elmondta továbbá, hogy ehhez az intézményhez egy az aluljáróban található információs pont kapcsolódik, ahol a hajléktalanok leülhetnek beszélgetni, egy kávé mellet mondhatják el problémáikat, majd szükség esetén innen kereshetik fel az alapítvány Szobi utcai központját.

A "Nyugati téren közel vagyunk ahhoz, hogy megoldjuk a hajléktalanok problémáit, emellett a környezetet is sikerült rendezettebbé tenni olyan filléres költségekkel, mint a virágok kihelyezése, vagy a rendkívül ronda felületek megtisztítása" - mutatott rá.

Vecsei Miklós az "Eddig itt éltem, most itt dolgozom" nevű program eredményeként említette, hogy hajléktalanok segítségével kijavították a tér sérült térburkolatát, miután három hónapig hiába kérték azt a hivatalos szervektől, emellett egy fogyatékosokat foglalkoztató műhellyel, mindössze néhány ezer forintból elkezdték a köztéri kukák felújítását is. Hozzátette: a Nyugati téren naponta átlagosan 300 ezer járókelő halad át, a mintaprogram eredményeként pedig mindössze 4-5 hajléktalannal lehet találkozni a korábbi 40-50 helyett. Vecsei Miklós szerint a további rendezés legfontosabb lépése az lenne, hogy a jelenlegi résztulajdonosok - vagyis a kerület, a főváros, a vasúttársaság, illetve a csatornázási művek - helyett egy kézbe kerülne az üzemeltetés, amelyet teljes mértékben fedezni lehetne a kulturáltabb környezet miatt kivetett magasabb bérleti díjakból.

A hajléktalanok helyzete azt követően került az önkormányzati választási kampány egyik központi kérdésévé, hogy a Belügyminisztérium szeptember elején megjelentett törvénymódosítási tervezete szabálysértésnek minősítené és bírságot szabna ki a közterületen lakókra, illetve alvókra.

Tarlós István, a Fidesz és a KDNP főpolgármester-jelöltje ezt követően úgy foglalt állást, hogy emberségesen kell megoldani a fővárosi hajléktalanproblémát, ugyanakkor felvetette, hogy az államnak vagy az önkormányzatnak nem kötelessége-e fellépni, ha valaki a segítségnyújtás ellenére "a törvényen kívül" helyezi magát.

Horváth Csaba
a szocialisták budapesti jelöltje a hajléktalanokat segítő rehabilitációs és képzési központtal kívánja segíteni a lakáshoz és a munkához jutást, valamint a családegyesítést. Staudt Gábor, a Jobbik főpolgármester-jelöltje közmunkát végeztetne hajléktalanokkal, míg az LMP egy olyan számlát nyitna a hajléktalanoknak, amelyre fővárosi képviselők fizethetnének be egy általuk gondolt összeget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.