15 évet kapott a másik tettes

Borzalmas gyilkosság: életfogytiglan a tokaji pénzszállító mészárosainak

Helybenhagyta az életfogytiglani fegyházbüntetést a 2007. márciusi tokaji pénzszállítórablás és gyilkosság ügyében a Debreceni Ítélőtábla csütörtökön.

2010.09.16 18:48MTI

Korábban a Borsod megyei bíróság első fokon Hajdú Roland első- és Szurdok János harmadrendű vádlottat előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és lőfegyverrel visszaélés miatt életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte.

A debreceni büntetőtanács elnöke, Balla Lajos által ismertetett ítélet szerint az elsőrendű vádlott legkorábban 35, míg a harmadrendű 30 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra. Somogyi Krisztián másodrendű vádlott büntetése 15 év fegyház, bűnsegédként, előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, lőfegyverrel visszaélés és bűnpártolás miatt.

Bűnpártolás miatt a negyedrendű vádlott börtönbüntetését 3-ról 4 évre emelte a táblabíróság, az ötödrendű vádlott 3 év, a hatodrendű 3 év 6 hónap, a hetedrendű vádlott a korábban kiszabott 1 év 6 hónap helyett 1 év, a nyolcadrendű pedig 2 év börtönbüntetést kapott.

Mellékbüntetésként a bíróság az első-, másod- és harmadrendű vádlottat 10-10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, míg a többi vádlottat a szabadságvesztés idejének megfelelő időtartamra tiltotta el a közügyektől.

A mintegy 8 millió forintos perköltség megfizetésére - különböző arányban - a vádlottakat kötelezte a bíróság.

Az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott 2007. március elején tervelte ki a pénzszállító autó kirablását, amelyen a harmadrendű vádlott is dolgozott.

Utóbbi munkatársának, a biztonsági őrnek a megölését is előre eltervezték. 2007. március 27-én a pénzszállító autó 166 millió forintot vitt, amikor Tokaj mellett a harmadrendű vádlott az általa vezetett gépkocsival egy földútra hajtott, azzal az ürüggyel, hogy dolgát kell végeznie, majd kiszállt az autóból, és távolabb ment.

Ekkor a helyszínen rejtőző első- és másodrendű vádlott előjött, és fegyverrel arra kényszerítette a kocsiban ülő őrt, hogy szálljon ki a járműből. Ezután a visszatérő sofőrrel együtt egy előre elkészített zsineggel fojtogatni kezdték, közben többször torkon szúrták a biztonsági őrt.

A bántalmazással a halállal szükségszerűen együtt járó fájdalmat jelentősen meghaladó szenvedést okoztak a megölt férfinak - tartalmazta a vádirat.

Ezután a járműből kivették a pénzt és elhajtottak a helyszínről. A negyedrendű vádlottal - aki a környéket figyelte -, utólag közölték, hogy megölték az őrt. A vádlottak rövid ideig Miskolcon, majd a fővárosban bujkáltak. Ezután költöztek arra a Kiskunhalas melletti tanyára, amelyet szülői segítséggel vettek a rabolt pénzből.

Az első- és a másodrendű vádlott szüleit, azaz az ötöd-, a hatod-, a heted- és a nyolcadrendű vádlottat bűnpártolás miatt ítélték el.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.