Napsütés és eső

Polcra a naptejjel, fiókba a bikinivel?

Vasárnap napközben csökken a felhőzet, többórás napsütés várható. Északkeleten előfordulhat kisebb eső, zápor.

2010.08.29 11:00idokep.hu

Többször élénk, néhol erős lesz az északnyugati szél, majd estére mindenütt mérséklődik a légmozgás. 20 és 25 °C közötti maximumokra van kilátás. Hétfőn reggel nyugaton erősen, máshol változóan felhős lesz az ég, a nyugati határszélen már lehet kisebb eső, zápor. A légmozgás mindenütt gyenge lesz. 

Hűvös hajnalra készülhetünk, 6-11 °C várható. Napközben egy hidegfront hatására nyugat felől tovább növekszik a felhőzet, és egyre többfelé várható eső, zápor. Az északnyugatira szél többfelé megélénkül, helyenként megerősödik.
 
A legmagasabb hőmérséklet keleten 22-25 °C, míg a Dunántúlon csupán 15-20 °C között alakul. Kedden és szerdán országszerte borongós, hűvös idő valószínű, főként kedden kiadós esővel. 

Csütörtöktől javul az idő, a hűvös reggeleket kellemesen meleg délutánok követik majd, jelentős csapadék nélkül.

Balatoni-előrejelzés

Vasárnap kevés lesz a felhő, többórás napsütésre számíthatunk, csapadék nélkül. Az északnyugati szél élénk lesz, majd estére mérséklődik a légmozgás. Délután 20-21°C körül alakul a csúcshőmérséklet. A Balaton vize Siófoknál 23°C-os, a Velencei tó szintén 23°C-os.

Orvosmeteorológia

Vasárnap még gyenge hidegfronti hatás várható, az arra érzékenyeknél csökkenhet a koncentrációképesség, ingerlékenység, vérnyomás-ingadozás és türelmetlenség jelentkezhet, valamint erősödhetnek a görcsös és reumatikus panaszok.
 
Fokozódhatnak a migrénes fájdalmak. A napos idő hatására javulhat a közérzet. A megélénkülő, helyenként megerősödő szél miatt nyugtalanság, fejfájás léphet fel.

Közlekedésmeteorológia

Vasárnap az északkeleti tájakon számíthatunk kisebb csapadékra, mely környezetében csúszós útszakaszok fordulhatnak elő. A szél továbbra is többfelé élénk, helyenként erős lesz, emiatt csökkenhet a járművek menetstabilitása. Vezessünk óvatosan, körültekintően!

Pollenjelentés

Az előző héthez képest országszerte jelentősen nőtt a légkörben az allergén növények virágporának mennyisége. A csalánfélék pollenszórása kisebb visszaesés után kisebb mértékben tovább erősödött, Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza és Debrecen magas értékeket mutatott.
 
Tovább emelkedett a parlagfű pollenkoncentrációja is és magas allergenitása révén terhelése több helyen jelentősebbé vált, mint az eddig ezt uraló csalánféléké, ami már a parlagfűszezon kiteljesedését jelzi. 

A hét második fele ez esetben is erősebb növekedést hozott; a legkomolyabb problémát 700 db/m3/nap koncentráció értékkel Békéscsabán, Debrecenben és Kecskeméten jelentette. Az előző héthez képest jelentősen nem változott a kender virágporának mennyisége.
 
Az üröm pollenszórása viszonylag alacsony maradt, a pázsitfűfélék és libatopfélék virágporának koncentrációja tovább csillapodott és az az útifű pollenjére allergiásak is lassan fellélegezhetnek. 

Az allergén gombák légköri koncentrációja kis mértékben tovább csökkent, azonban a legtöbb városban még mindig magas értékeket produkál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.