"Cél minél élőbbé tenni a kapcsolatot"

Semjén: Magyar állampolgárság a szülőföld elhagyása nélkül

"Ide születtem - történetek Székelyföldről és Magyarországról" című irodalmi pályázat nyertes székelyföldi és anyaországi diákjait fogadta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szombaton a Parlamentben.

2010.08.21 18:45MTI - Fotó: semjenzsolt.hu

A miniszterelnök-helyettes kiemelte: a magyar nemzet eddig is egy volt nyelvében, kultúrájában, történelmében.

Az augusztus 20-án életbe lépett kettős állampolgárságról szóló, 2011. január 1-től alkalmazható törvény azonban lehetővé teszi, hogy a határon túli magyarok úgy vehessék fel a magyar állampolgárságot, hogy eközben nem kell elhagyniuk szülőföldjüket.

Reményének adott hangot, hogy jövő ilyenkor a Hargita megyei gyermekek zsebében már ott lesz a magyar útlevél.

Gondi Mátyás
kurátor az MTI-nek elmondta: a Székely-Hargita Alapítvány januárban hirdetett irodalmi pályázatot székelyföldi és magyarországi diákok számára, amelynek témája: Ide születtem – Történetek Székelyföldről és Magyarországról.

A szervezők olyan novellákat, elbeszéléseket vártak amely a szülőföldön való megmaradásról szóló történeteket rögzít vagy Székelyföld magyarságához köthető.

A pályázat célja az volt, hogy a határon túli és anyaországi magyarok kapcsolatát minél élőbbé tegyék. A felhívásra mintegy kilencven pályamunka érkezett, s a 40 nyertes diák kétharmada székelyföldi, egyharmada magyarországi volt.

Jutalmuk egyhetes magyarországi nyaralás, amelyet sportrendezvények, székely-magyar focimeccs, balatoni kirándulás és gasztronap színesített. A pályázatot első alkalommal hirdették meg, tervezik a folytatását, s szeretnék a létszámot is bővíteni - tette hozzá a kurátor.

A Székely-Hargita Alapítvány célja a szervezet honlapja szerint a határon túli, különösen erdélyi magyar közösségek támogatása, a kapcsolatépítés, a határon túli magyar közösségek vendégül látása, az oktatás és nevelés támogatása valamint adományok gyűjtése és szállítása a határon túli magyar közösségek részére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.