Takaréklángon a tűzijáték is

Újdonságokat ígér a kormány augusztus 20-ra

Több újdonsággal is készül a kormány az augusztus 20-i ünnepségekre: felvonul a Nemzeti Lovas Díszegység, légi parádé helyett hajós felvonulás lesz a Dunán, a rakparton pedig magyar gasztrosétány várja az érdeklődőket. Nagy Anna kormányszóvivő szerdai tájékoztatóján a tűzijátékról, amelyet három dunai uszályról indítanak, azt mondta: rövidebb, takarékosabb lesz az eddigieknél.

2010.08.18 16:21MTI

Nagy Anna az augusztus 20-i eseményekről szólva kiemelte, hogy a nemzeti ünnep a jótékonyság, az összefogás jegyében zajlik. Az este 9 órakor kezdődő tűzijáték előtt öt perccel gyújtják meg azokat a gyertyákat, amelyeket a helyszínen 200 forintért lehet megvásárolni, s az abból származó bevételt segélyszerveteken keresztül juttatják el az árvízkárosultakhoz.

A gasztrosétányon résztvevő gazdák a bevételeik egy részét szintén az árvízkárosultaknak ajánlják fel. Megjegyezte: az első öt napon a 1749-es hívószámon már csaknem 2,5 millió forint gyűlt össze adományokból.

Az újdonságokról szóval kitért arra is, hogy a reggeli Kossuth téri zászlófelvonáson - rendhagyó módon - Szvorák Katalin énekli a Himnuszt, amelyet korábban katonazenekar játszott. A biztonsági intézkedésekről a kormányszóvivő elmondta: 45 kilométer/órás sebességnél erősebb szél esetén lefújják a tűzijátékot; a rakpart teljes kiürítéséhez 30 perc kell, az esetlegesen érkező viharokról egy órával korábban hírt kapnak. Ennek kapcsán közölte, hogy húsz tagú, egyebek között tűzoltókból, mentőkből, meteorológusokból, pirotechnikusokból álló szakértői csoport felügyeli az ünnepi programok biztonságot. Ha bármilyen rendkívüli, az emberek biztonságát veszélyeztető esemény történik, megszakítják a rendezvényeket. Arról a Margit híd és az Erzsébet híd között kihelyezett hangosító-berendezéseken keresztül azonnal értesítik a nézőket - húzta alá.

A közlekedésről szólva Nagy Anna kiemelte: csütörtök este 9 órától a budai felső rakpartot a Lánchíd utcáig lezárják; a Lánchíd és az Erzsébet híd között a pesti alsó rakpartokat már szerdán lezárják más rendezvény miatt; augusztus 20-án este 6 órától a Margit híd és az Erzsébet híd között mindkét oldalon lezárják a rakpartokat; az Erzsébet hídra péntek este 6 órától nem engedik fel az autókat. A kormányszóvivő kitért arra is, hogy a Margit hidat augusztus 20-án este a gyalogosok elől is lezárják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.