Korlátozná a szólásszabadságot a Fidesz?

Cser-Palkovics: a médiaalkotmány az újságírókat is segíti

Általános vitára alkalmasnak találta a médiát érintő törvénycsomagot az Országgyűlés sajtó és kulturális bizottsága. Előzőleg a Lehet Más a Politika képviselője a tárgyalás elnapolását kérte. A testület MSZP-s és jobbikos tagjai a szavazás kivonultak a teremből.

2010.06.15 10:03MR1- Kossuth

A benyújtók által médiaalkotmánynak mondott javaslat figyelembe veszi az eddigi többpárti, valamint szakmai egyeztetéseket - mondta az MR1-Kossuth Rádiónak az egyik előterjesztő, Cser-Palkovics András, aki szerint az olcsóbb és kiszámíthatóbb működés az egyik legfőbb céljuk.

„Ma körülbelül százötven ember dolgozik a közmédiumok különböző köztestületeiben. Ez a szám körülbelül az egyharmadra csökkenne” – magyarázta.

Amennyiben a jogszabály erre vonatkozó részeit a következő hetekben a parlament elfogadja, a közmédiát már idén nyártól egy testület, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma felügyelné. A Magyar Rádió, a Magyar Televízió, a Duna TV és az MTI önállósága megmaradna, mindegyik élén egy vezérigazgató állna.

Bayer Judit médiajogász szerint a tervezet erőteljesen szigorítana a tartalomszolgáltatáson. „Erőteljes központosítást látunk, ami a mindenkori kormánynak gyakorlatilag korlátlan kontrollt biztosít” – vélekedett a szakértő. A Társaság a Szabadságjogokért korábbi ügyvivőjéből a Lehet Más a Politika pártelnök-frakcióvezetőjévé avanzsált Schiffer András úgy véli, több rendelkezés elvesz a sajtó szabadságából. Az előterjesztő Cser-Palkovics András ezt vitatja.

A fideszes képviselő kijelentette: a javaslat nem korlátozza az újságírókat, sokkal inkább segíti, a sűrű személycseréből ugyanis eddig az következett, hogy a média igyekezett az adott politikai ciklushoz igazodni.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság és az ORTT összevonásából létrejövő Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságon belül megalakuló médiatanács felelne a médiaszabályozási ügyekért. Ennek négy tagját és elnökét az Országgyűlés választaná meg kilenc évre.

Tölgyessy Péter alkotmányjogász 180 perc című műsorunkban azt mondta: szerencsésebb lett volna a BBC modellt átvenni.

A jogszabálytervezet jogi lehetőséget biztosítana a válaszadásra, amennyiben egy sajtóorgánum valakit bármilyen formában megbánt a becsületében. A közmédiának az országos jelentőséggel bíró ügyekről is be kell számolnia. Hogy mi számíthat annak, arra Cser-Palkovics András szerint a Közszolgálati Kódex adhat iránymutatást, amelyet a 12 tagú Közszolgálati Tanács határoz meg. Ugyanez a testület a kódex betartását is ellenőrzi évről-évre.

Vita a parlamentben

Az MSZP szerint a médiacsomag beterjesztői felszalámiznák a médiatörvényt és el akarják kerülni a szélesebb körű politikai és társadalmi vitát is. Mandur László hétfő esti vezérszónoki felszólalásában úgy vélte, a központosítás az egyik fő vonulata a javaslatnak. Szerinte ez védhető álláspont lenne, ha nem lenne politikai dominancia-érvényesítés a háttérben. A képviselő szerint az intézmények összevonása nyomán keletkező költségcsökkentés nem lesz megfelelő mértékű, a cél, hogy a jelenlegi vezetést azonnal lecseréljék és a vagyont egy állami alapban összpontosítsák.

A "teljhatalmú" vezetőt a kormányfő nevezheti ki, a kuratórium pedig politikailag befolyásolható lesz
- hangoztatta a szocialista politikus.

A KDNP szerint jó lesz zsurnalisztának lenni, miután a parlament elfogadja a közmédiumokról, illetve a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényjavaslatot. Pálffy István hangsúlyozta: a következő médiakörnyezetnek az is az előnye lesz, hogy az információs közérdek felül fogja írni a személyes jogokat, vagy a titoktartást a közügyekben. Nem lesz lehetőség arra sem, hogy a közmédiában parancsokat adjanak ki. Az új szabályozás visszaállítja a szólás szabadságát, deklarálja a sajtó szabadságát és becsüli a sokszínűséget - mondta.

A jobbikos Pősze Lajos szerint kézi vezérlésű médiarendszer jöhet létre, ha az Országgyűlés elfogadja a két fideszes képviselő által benyújtott médiacsomagot.

A politikus azt mondta: a javaslatok a kormánypártok közmédiabeli befolyását növelnék, s az újonnan létrehozandó intézmények mindegyikében az történhetne, amit a Fidesz és a KDNP akar.

A parlamenti vita elhalasztását kérték a szakmai szervezetek


A médiát érintő törvényjavaslat parlamenti vitájának elhalasztását és az egyeztetések azonnali lefolytatását kérte eljuttatott közleményében a Magyar Újságírók Országos Szövetsége a Magyar Lapkiadók Egyesülete és a Sajtószakszervezet. Az új jogi keretek megteremtését, illetve a régiek módosítását jelentő törvénycsomag "mintegy médiaalkotmányként" célozza szabályozni a széles értelemben vett médiatartalmakat, kivált a közszolgálati médiumok működését.

A több ponton méltányolható, más elemeiben erősen vitatható javaslat a társadalmi nyilvánosság és a szakmai szervezetek teljes mellőzésével készült - hangsúlyozta a közlemény. Mint írták, a szakmai párbeszéd és vita elengedhetetlen a törvény-előkészítés fázisában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.