"Legyen béke, szabadság, egyetértés"

Áfamentes adományozás, hatósági áras energia

Ismét hatósági áras lesz a gáz és az áram, és áfamentes a közcélú adományozás, mert az Országgyűlés megszavazta az ezekről szóló indítványokat. A jelenlegi gáz és villanyárak maradnak érvényben mindaddig, amíg döntés nem születik az új árszabályozásról. Az árakat az illetékes miniszter határozza majd meg.

2010.06.15 07:27MR1- Kossuth

Egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés az adományozás áfamentességét megteremtő fideszes javaslatot. A Ház 318 szavazattal, nem szavazat és tartózkodás nélkül támogatta az indítványt.

Az Országgyűlés ugyancsak egyhangúlag döntött arról, hogy a törvény sürgős kihirdetését kéri a köztársasági elnöktől. Az általános forgalmi adóról szóló törvény módosítását kezdeményező indítványt hétfőn Orbán Viktor, Varga Mihály, Balog Zoltán és Hörcsik Richárd fideszes képviselők aláírásával került a parlament elé.

Ismét hatósági áras lett az energia

Ismét hatósági áras lesz a lakossági és a kisfogyasztói energia, és még egy évig a hatósági áras gázpiacon vásárolhatnak földgázt a távhőtermelők.

Az Országgyűlés hétfőn 303 igen, és 20 tartózkodás mellett fogadta el a földgázellátásról, valamint a villamos energiáról szóló törvény módosítását. A 20 tartózkodó az MSZP-frakció soraiból került ki, a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és az LMP igennel voksolt.

A fideszes Rogán Antal által benyújtott javaslat szerint az egyetemes szolgáltatók lakossági és kisfogyasztói árait újra az illetékes miniszter határozza meg. A miniszter hatásköre az egyetemes szolgáltatók maximális árrésének meghatározására terjed ki a hatályos törvény alapján és annak betartását a Magyar Energia Hivatal ellenőrzi.

A kihirdetése napján hatályba lépő jogszabály szerint a jelenlegi árak maradnak érvényben mindaddig, amíg a miniszter rendeletet alkot az új árszabályozásról. A képviselők a köztársasági elnöktől kérték a törvény sürgős kihirdetését is.

A távhőtermelők még egy évig védettek lesznek a gázpiacon

Még egy évig a hatósági áras gázpiacon vásárolhatnak földgázt a távhőtermelők; nem kell kilépniük július 1-tól a szabad piacra, továbbra is a lakosságot ellátó egyetemes szolgálgatói körbe tartoznak. Egyebek között ezt a rendelkezést tartalmazza az a gazdasági bizottsági, a földgázellátásról, valamint a villamos energiáról szóló törvénycsomaghoz benyújtott módosító csomag, amelyet az Országgyűlés 309 igen szavazat mellett, nem szavazat és tartózkodás nélkül fogadott el a zárószavazás előtt.

E módosító csomag része volt az a gáztörvényt módosító javaslat is, amely tisztázza azt is, hogy lakossági felhasználónak kell tekinteni a több lakásos központi fűtéssel ellátott épületekben lévő háztartásokat.

Elfogadta a Ház a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot

„Legyen béke, szabadság és egyetértés" - ezzel a mottóval kezdődik a nemzeti együttműködésről szóló, az Országgyűlésben elfogadott politikai nyilatkozat, amellyel a Ház kinyilvánítja: az áprilisi választásokon új társadalmi szerződés született, amellyel a magyarok egy új rendszer, a nemzeti együttműködés rendszerének megalapításáról döntöttek. A Fidesz és a KDNP igennel szavazott, nemmel voksolt 50 MSZP-s, egy jobbikos és 15 LMP-s politikus. A Jobbik testületileg tartózkodott. Nyolctagú bizottság jelölheti az alkotmánybírákat Fideszes kezdeményezésre nyolctagú jelölőbizottság tehet javaslatot az Alkotmánybíróság tagjaira – döntött a parlament. Az előterjesztő, a fideszes Mátrai Márta szerint az elmúlt húsz év tapasztalatai azt mutatják, hogy a korábbi jelölési szabályok nem biztosították a testület folyamatos működését. Az Országgyűlés döntött arról is, hogy megalakul az Állami Számvevőszék vezetőit jelölő eseti bizottság, amelyben a kormánypárti képviselők szavazata is elegendő a jelöltek kiválasztására.

Felfüggesztették egy jobbikos képviselő mentelmi jogát

Felfüggesztette az Országgyűlés a jobbikos Samu Tamás Gergő mentelmi jogát. Ezt a képviselő maga is kérte, mondván, nem akar a mentelmi jog mögé bújni. Samu Tamás Gergőt a Budapesti Nyomozó Ügyészség azzal vádolja, hogy 2008. március 15-én több emberrel együtt rátámadt a rendőrökre.

Matolcsy: a magyar kormány európai megoldást fog követni

A magyar államnak évente 600 milliárd forintjába kerül a jelenlegi nyugdíjrendszer finanszírozása, ebből 370 milliárd kerül a magán-nyugdíjpénztárakhoz – mondta egy, a magán-nyugdíjpénztárak sorsát firtató kérdésre napirend előtt Matolcsy Gyögy nemzetgazdasági miniszter, és hozzátette: azok az országok jártak jól, ahol nem vezették be a magán-nyugdíjpénztári rendszert.

Ezért, ha az Európai Unió változtatna a jelenlegi szabályozáson, akkor Magyarország is jól járna, hiszen az államadósság 76 milliárd euróról 66 milliárdra csökkenne és az államháztartási deficit is csak 2,3 százalék lenne. „Ezek kívánatos, jó irányok. Mindent megteszünk, hogy az Európai Unió pénzügyminiszterével együtt egy új európai szabályozást dolgozzunk ki. A magyar kormány európai megoldást fog követni” – mondta Matolcsy György.

A cikk Itt Folytatódik!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.