Nem alku tárgya a kétmillió

A kormány nem enged az állami vezetők fizetéscsökkentéséből

A kormány nem enged abból a tervéből, hogy kétmillió forintban maximálja az állami vezetők fizetését, köztük a jegybankelnökét - szögezte le Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő pénteken újságíróknak.

2010.06.11 13:31MTI

Arra az újságírói felvetésre, hogy uniós szabályok miatt nem lehet csökkenteni a jegybankelnök fizetését, Szijjártó Péter úgy reagált: a kormány által tervezett lépés minden jogszabályi előírásnak megfelel majd, és a kabinet eleget tesz minden egyeztetési kötelezettségének az Európai Unióval, valamint minden más nemzetközi intézménnyel. 

A szóvivő szerint meg kell szüntetni azt a tűrhetetlen állapotot, amely szerint az emberek jelentős része rendkívül kevés pénzből él, míg mások az adófizetők pénzéből havi hétmillió forintot kapnak fizetésként. Kifejtette: jelenleg a Nemzetgazdasági Minisztériumban zajlik az arra vonatkozó munka, hogy ennek a fizetésiplafon-bevezetésnek a jogszabályi hátterét meg tudják teremteni. 

Szijjártó Péter a bankadót érintő kérdésre közölte azt is, meg fogják tenni azokat a jogszabályi változtatásokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a bankok ne terhelhessék át a megemelni kívánt költségvetési hozzájárulásukat az emberekre.
 
A kormányfő szóvivője arra a kérdésre, mennyire "alkuképes" a 200 milliárd forint - ennyire emelnék a jelenlegi 13 milliárdról a bankok, a biztosítótársaságok és a pénzügyi lízingcégek a költségvetésbe való befizetésének mértékét -, úgy válaszolt: a célkitűzés világos, ez 200 milliárd forint. 

A tárgyalások zajlanak, és nincs olyan érdemi információja, amely arról szólna, hogy ezt a célt megváltoztatták volna - mondta. Arra a kérdésre, mi lesz a sorsa a jegybankelnöknek, Szijjártó Péter úgy reagált: a Magyar Nemzeti Bank és a kormány együttműködésével kapcsolatban többször elmondták a Fidesz álláspontját, nincs új fejlemény ez ügyben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.