Napsütésre még hírbőn sincs kilátás

Marad a piros riasztás, 103 helyre riasztották a katasztrófavédelmet

Kedden is piros riasztás van érvényben éjfélig az ország északi, középső és délnyugati részein a viharok miatt; hétfő estétől kedd reggelig összesen 103 helyre riasztották az országban a katasztrófavédelem munkatársait - olvasható az OMSZ honlapján.

2010.06.01 08:41MTI/idokep.hu

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatásában az olvasható, hogy Alpokalján és az egyes alföldi régiókban várható a legkevesebb csapadék. Főként az Alföldön helyenként rövid időre a nap is kisüt. Az északnyugati szél a Dunántúlon és helyenként a középső országrészben gyakran viharossá fokozódik.

Máshol további tartós, kiadós eső valószínű. Szentes György, az Országos Katasztrófavédelem szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy kedd hajnalig összesen 103 helyre riasztották munkatársait, zömében szivattyúzni kellett, de a fakidőlés is problémát okozott. A szóvivő szerint a legtöbbször Nógrád, Somogy és Pest megyében riasztották a katasztrófavédelmet.

Időjárás-előrejelzés

Kedden hűvös, csapadékos időre számíthatunk. A délelőtti órákban még csak délkeleten, majd délután már az egész keleti országrészben csökken a csapadékhajlam, fel-felszakadozik a felhőzet, rövid napsütéses időszakok is várhatóak. Nyugaton egész nap esős időre készülhetünk. A legmagasabb hőmérséklet 9 és 17°C között valószínű. Elsősorban nyugaton erősödik meg a szél, viharos lökések is lehetnek.

Szerdán a keddihez hasonlóan alakul az időjárás. Nyugaton ismét borult, esős idő várható, míg keleten csak szórványosan kell csapadékra számítani és rövid időszakokra a nap is előbukkanhat. Országos átlagban pár fokot emelkedik a hőmérséklet.

Hétvégéig marad a változékony, csapadékos idő, bár csütörtökön és pénteken még elég bizonytalan a csapadék mennyisége. Szombattól szép, napos időre van kilátás, és a hőmérséklet is napról-napra emelkedik majd.

Orvosmeteorológia

Kedden kettős fronthatás terheli szervezetünket. Erősödhetnek reumatikus és görcsös panaszaink, emellett a légzőszervi megbetegedésben szenvedőknek a párás, fülledt levegő fokozott megterhelést jelenthet, valamint megnövekedhet a reflexidő is. A változékony idő egyeseknél koncentrációs nehézségeket, dekoncentráltságot okozhat.

Közlekedésmeteorológia

Kedden nyugaton számíthatunk kiadós esőre, az ezzel járó nagy mennyiségű csapadék vízátfolyásokat okozhat, intenzív csapadéknál gyorsan csökkenhet a látástávolság. A nedves, csúszós utak fokozott óvatosságot kívánnak! Nyugaton erős, időnként viharos szél valószínű, ez csökkentheti a járművek menetstabilitását. Közlekedjünk körültekintően, ügyelve magunkra és egymásra az utakon! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.