Bejött a jóslat? Valóban elmarad a nyár?

Megrepedt az ég csapja - eső és vihar pusztított országszerte

Halálos áldozatot követelt az esőzés Miskolcon, amikor löszfal omlott egy családi házra vasárnap. A vízügyi miniszter szerint hétfőn veszélyhelyzetet rendelhetnek el a Sajó térségében. Bajnai Gordon miniszterelnök szerint van pénz az esőzések miatt kialakult helyzet megoldására.

2010.05.17 07:14MTI

Az ügyvezető kormányfő a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában vasárnap hangsúlyozta: van pénz, de most nem ezzel kell foglalkozni, hanem menteni kell az embereket és az értékeket A viharos szél és az esőzés a Dunántúlon és Észak-Nagyarországon okozta a legnagyobb gondot vasárnap; több patak is kilépett a medréből.

Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel közölte: az elsődleges információk szerint löszfal omlott Miskolc Pacsirta utcai egyik családi házára, két gyermeket és édesapjukat kimentették, ám az apa utóbb belehalt sérüléseibe. A környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerint nagy valószínűséggel veszélyhelyzetet rendelnek el hétfőn a Sajó térségére.

Szabó Imre, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóságon tartott vasárnap délutáni sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta: a szakemberek a veszélyhelyzet kihirdetését vasárnapra az adatok alapján nem tartották indokoltnak - válaszolta a szakminiszter arra reagálva, hogy Káli Sándor, Miskolc polgármestere a nap folyamán az általa elrendelt veszélyhelyzet "megerősítését" várta a kormánytól.

Az ügyvivő kormány minisztere hozzátette: a következő napokra, főleg a következő éjszakára vonatkozó előrejelzések alapján viszont nagy valószínűséggel hétfőn elrendelik a veszélyhelyzetet, ezzel pedig létrejön a kormány koordinációs bizottsága, amely a veszélyhelyzet alatt fogja össze az árvízi védekezést.

Fotó: MTI

Szabó Imre elmondta, összesen 250 munkatársat vezényeltek át Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elsősorban a Debrecenből, Szolnokról és Bajáról. A Sajónál az árhullám valószínűleg meghaladja az eddig mért legnagyobb árvízszintet, a legveszélyeztetettebb település a térségben Sajóecseg - fűzte hozzá. Káli Sándor vasárnap délelőtt vészhelyzetet rendelt el Miskolcon, miután a Szinva-patak kilépett a medréből és a Hejő-patak vízszintje is igen magas.

Mindenki, aki mozgósítható a területeken, a helyszíneken dolgozik. Kérik a lakosságot, kapcsolódjanak be a védekezésbe - mondta el a politikus vasárnap délelőtt az MTI-nek. Átbukott a gáton a Szinva Miskolcon a Csóka utca végénél, s ott három tízemeletes lakóházba is betört a víz. Az épületekben nincs áram. A diósgyőri városrész sok utcájában szünetel az ivóvíz szolgáltatás.

Varga Zoltán, az ügyvezető kormány önkormányzati minisztere Miskolcon tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a folyamatos esőzés miatt ez idáig 150 embert telepítettek ki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Boldváról, őket közösségi szálláson helyezték el. Tűzoltók, polgári védelmi szakemberek, önkéntesek, a lakosság dolgozik és védekezik Miskolcon és Borsod-Abaúj-Zemplén megye számos településén az esőzés miatt megáradt patakok, folyók mentén, eddig mintegy 180 ezer homokzsákot pakoltak ki, a védekezés tovább tart, az eső nem szűnik.

Fotó: MTI

A sok eső miatt áradnak az észak-magyarországi folyók; vasárnap délelőtt a Tarna, a Sajó, a Bódva és a Bodrog vízgyűjtőin intenzíven esett az eső, a rendelkezésre álló adatok szerint hazai területen szombaton 20-30 milliméter körüli csapadék hullott, de a Mátra és a Bükk térségében a 40-60 millimétert is elérte a lehullott eső mennyisége.

Elsőfokú árvízvédelmi készültség van a Hernádon, a Bodrogon, harmadfokú a riasztás a Sajón és a Tarnán. Több helyen a megáradt, kiöntött patakok okoztak gondot. A Fejér megyei Bakonycsernyénél reggelre kilépett medréből, s több házat is veszélyeztet a Gaja-patak. Kazincbarcikán vészhelyzet alakult ki a Tardona áradása miatt. Veszprém megyében a Gerence-patak lépett ki medréből, és elárasztotta Bakonybél alsó részét.

Szentendrén a megáradt Bükkös-patak hordaléka megakadt a híd korlátján, emiatt a patak kilépett a medréből, és a víz beömlött a környező épületek kertjeibe. Pilisszentkereszten egy fahidat vitt el a Dera-patak; Kismaroson keresztülfolyó Morgó-patak árad. Baranyában Magyaregregyen, Kárászon, Bükkösdön és Szászváron öntöttek ki a megemelkedett vízszintű patakok.

A viharos erejű szél akadályozza a vasúti forgalmat is, a Balaton déli partján jelentősen késnek a vonatok, a hétfői járatok egy részét törölték. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint hétfőtől várható lassú javulás.

Fotó: MTI

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.