A magyar szakasz kb. 2 milliárd dollárért épülne

Moszkvában aláírták a Déli Áramlat megépítéséről szóló megállapodást

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő jelenlétében csütörtökön a moszkvai Kremlben aláírták a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának megépítéséről szóló magyar-orosz megállapodást.

2008.02.28 16:15MTI

A dokumentumot Viktor Hrisztyenko ipari és energiaügyi miniszter, valamint Veres János pénzügyminiszter látta el kézjegyével.

Az ünnepélyes ceremónián jelen volt Dmitrij Medvegyev első miniszterelnök-helyettes, az orosz elnöki poszt várományosa, a Gazprom gázipari óriáscég igazgatótanácsának elnöke, Alekszej Miller, a Gazprom igazgatója és Szergej Lavrov külügyminiszter is.

Előzőleg a magyar miniszterelnök és a hivatalából a vasárnapi orosz elnökválasztás után távozó, a továbbiakban várhatóan kormányfőként dolgozó Vlagyimir Putyin szűk körben megbeszélést folytatott.

A Déli Áramlatról folyó orosz-magyar tárgyalások a legutóbbi napokban gyorsultak fel: pénteken Moszkvában tárgyalt Veres János, majd még aznap bejelentették, hogy Dmitrij Medvegyev Szerbiába és Magyarországra látogat. Az utolsó részletekről, így arról, hogy a létrehozandó közös vállalat paritásos alapon jön létre, Medvegyev és Gyurcsány Ferenc hétfői budapesti megbeszélésén született megállapodás.

A Déli Áramlat gázvezeték a krasznodari területen lévő Beregovaja kompresszorállomástól indul, s a Fekete-tengeren át jut el Bulgáriába, Várna környékére. Onnan szárazföldön megy tovább, egyik ága Dél-Olaszország felé, másik ága Közép-Európa irányába, s az utóbbi ág halad át Magyarországon, az ausztriai Baumgarten felé.

A tervek szerint a vezetékrendszer évi körülbelül 30 milliárd köbméter gázt szállít Oroszországból Európába, s ebből a magyar-orosz megállapodás értelmében a magyarországi ágon legalább évi 10 milliárd köbméter halad át.

A vezeték megépítésének költségeit mintegy 10 milliárd dollárra becsülik, s moszkvai számítások szerint 2013-ban helyezik üzembe. A magyar szakasz megépítésének költségét mintegy 2 milliárd dollárra becsülik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.