Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a Fidesz

A Fidesz beszámoltatná a kormányt az Oroszországgal és Gazprommal folytatott tárgyalásokról

Rendkívüli parlamenti ülésnapon tárgyalna a Fidesz a Déli áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának megépítéséről, még azelőtt, hogy erről csütörtökön Moszkvában megállapodást köt a magyar és az orosz kormány; erről Navracsics Tibor frakcióvezető beszélt keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

2008.02.26 14:21MTI

Az Országgyűlésnek és a magyar közvéleménynek joga van megismerni a megállapodás részleteit, tekintettel arra, hogy a beruházás évtizedekre határozza meg Magyarország pályáját, nemcsak energiapolitikai, hanem kül- és biztonságpolitikai szempontból is - fogalmazott Navracsics Tibor.

A fideszes frakcióvezető közölte: Szili Katalin házelnöknél kezdeményezte, hogy a parlament rendkívüli ülésen tárgyalja meg azt a határozati javaslatot, amelyben felkérik a kormányt: még a megállapodás aláírása előtt teljes körűen számoljon be az Oroszországgal és Gazprommal folytatott tárgyalásokról, a Déli áramlat magyarországi szakaszának megépítéséről és működtetéséről, valamint arról, a beruházásnak milyen hatásai vannak a közös uniós energiapolitikára, illetve a tervezett Nabbucco-gázvezetékre. A frakcióvezető kérdésre válaszolva azt mondta, szerdán délután, de akár csütörtökön délelőtt is meg lehetne tartani a rendkívüli ülést.

Emlékeztetett arra, korábban - amikor a köztársasági elnök visszaküldött egy törvényt a parlamentnek - már volt példa arra, hogy egy nap alatt sikerült összehívni egy parlamenti ülést, pedig akkor ez nem volt indokolt. Navracsics Tibor megjegyezte: bár csütörtökön reggel együttes ülést tart a gazdasági, a külügyi és az integrációs bizottság, ez nem pótolja a plenáris ülést, hiszen annak a nyilvánosság miatt sokkal nagyobb a súlya. "Nem akadékoskodásról van szó" - hangsúlyozta a frakcióvezető.

Hozzátette: a miniszterelnök még egyetlen mondatot sem mondott a magyar Országgyűlésben a több száz milliárdos beruházásról, annak ellenére, hogy hétfői napirend előtti felszólalásában még arról beszélt, ezután minden kérdésben konzultálni kíván. Navracsics Tibor kiemelte: az Európai Unióban is úgy tekintik, hogy a Déli áramlat lehetetlenné teszi a Nabucco megvalósítását, Magyarország pedig korábban egyértelműen elkötelezte magát a Nabucco mellett.

Hangsúlyozta: semmit sem tudnak a készülő szerződésről. Azt sem, pontosan mennyibe fog kerülni a beruházás, ki finanszírozza, hogyan viszonyul a Nabuccóhoz és az uniós energiapolitikához, kik vesznek részt a konstrukcióban, milyen társaság üzemelteti majd a magyarországi szakaszt, és a társaságban milyen szavazati arányok lesznek majd. Átláthatóságot akarunk, mert jelenleg ez az ügylet nem átlátható - jelentette ki.

A Fidesz szerint a kormány titkolózik ebben az ügyben, hiszen az is kiderült, hogy Veres János pénzügyminiszter korábban többször is titokban Moszkvában járt és tárgyalt a megállapodásról. Gyurcsány Ferenc hétfőn Budapesten tárgyalt Dmitrij Medvegyevvel, az Oroszországi Föderáció első miniszterelnök-helyettesével és ezt követően jelentette be, hogy várhatóan csütörtökön Moszkvában megállapodást köt a magyar és az orosz kormány a Déli áramlat nevű gázvezeték magyarországi szakaszának megépítéséről.

A magyar miniszterelnök azt mondta, a Déli áramlat nem veszélyeztetné a Nabucco-projekt megvalósítását, Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetvezetője ugyanakkor hétfőn úgy vélte, a Déli áramlat pénzügyileg ellehetetleníti a Nabucco-projektet, az Oroszországból induló gázvezeték ráadásul növeli Magyarország egyoldalú függőségét.

Dmitrij Medvegyev, aki egyben az orosz állami gázvállalat, a Gazprom elnöke és az orosz elnöki poszt várományosa, a tárgyalás után azt mondta: egy közös vállalat üzemeltetné a vezetéket, amelyben 50-50 százalékban részesülne a két állam. Az orosz félt a Gazprom képviselné. Gyurcsány Ferenc közlése szerint a magyarországi szakaszhoz egy 1 milliárd köbméteres gáztározó tartozna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.