Még keresik a Himalájában eltűnt Várkonyi Lászlót

Folytatódik a hegymászó kutatása

Öt serpa és egy kínai hegymászó kutatja a Himalájában jégomlás következtében elsodort, majd 7000 méteren eltűnt magyar hegymászó, Várkonyi László nyomát; a könnyebben sérült Klein Dávid fokozatosan ereszkedik lejjebb - tudta meg szerdán az MTI Pekingben.

2010.04.28 15:47MTI

A tibeti hegymászószövetség előző napi értesítése után Sárközy Péter pekingi magyar főkonzulnak sikerült kapcsolatot teremtenie a lhászai illetékesekkel, akik megerősítették, hogy a lehetőségekhez képest igyekeznek az eltűnt magyar alpinistát megtalálni.

Klein Dávid kedden hazajuttatott üzenetében egyebek mellett ezt mondja: "Szemtanúk szerint amíg engem sodort a lavina, Konyit 15-20 méterrel mögöttem elkapta, és direktbe rázuhant a jég. Nekem a jobb karomon van több helyen zúzódás, már itt a hegyen egy mexikói orvos rendbe tette" - olvasható más részletek mellett az expeditions.hu honlapon.

Időközben az alanarnette.com internetes oldalon is megjelent egy levél, amiben idézik Jamie McGuiness új-zélandi hegymászót, aki elmondta, hogy körülbelül 100 méteres távolságból látta, amint nepáli idő szerint április 26-án délután 12 óra 20 perckor egy kisebb jégtömb, törmeléket hullatva levált.

McGuiness hangsúlyozza, hogy jégről és nem szikláról van szó. "Nem volt nagykiterjedésű, az úton a sok hegymászóval azonban egy kisebb tömb is végzetes lehet" - olvasható a leírásban.

A szemtanú szerint az északi nyeregből lefelé tartó két magyart az aláhulló darabok éppen eltalálták, rögzített biztosítóköteleik kiszakadtak, egyikük egy gleccserszakadékba csúszott, majd betemette a jég. Kleinről elmondja, hogy megsérült, a hátizsákja és a sziklamászó beülője elszakadt. Mentése sikerült és eljutott az előretolt alaptáborba (ABC) - derül ki a szemtanú elmondásából, amely kiegészül azzal, hogy Klein Dávid műholdas telefonján tudott a családjával beszélni.

A szövegben szerepel még, hogy a csapat harmadik tagja ismeretlen okból Katmandun keresztül korábban távozott. "Az eltűnt hegymászó feltételezhetően meghalt, de ezt eddig még véglegesen nem erősítették meg" - tudósít McGuiness, hozzátéve, hogy az intenzívebbé vált havazás, a kellemetlen időjárás és egy újabb jégomlás miatt többen elálltak attól, hogy ezt az utat válasszák, kivéve azokat, akik már feljebb voltak és sürgősen lejjebb ereszkedtek.

A pekingi magyar főkonzul elmondta, hogy próbálták Kleint a műholdas telefonon elérni, de nem jártak sikerrel. A közvetítő hegymászószövetséget arra kérték, hogy segítsen a kapcsolatfelvételben.

Klein Dávid és Várkonyi László - a Dreher 24 Everest Expedíció (2010) keretében - oxigénpalack és magashegyi teherhordók nélkül próbáltak meg a hegy északi oldalán a világ legmagasabb pontjára, a 8850 méteres Mount Everestre feljutni.

A csúcsot eddig több mint 4 ezerszer hódították meg, s ebből kevesebb mint 150-szer jártak sikerrel palack nélkül. A Várkonyi-Klein páros célja az Everest első magyar oxigénpalack nélküli megmászása volt.

Az expedíció honlapján indulásuk előtt ezt írták: "Természetesen legeslegfontosabb célkitűzésünk, hogy az expedíció minden tagja élve, egészségesen hazatérjen!"

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.