Jégomlás történt

Serpák keresik a Himalájában eltűnt Várkonyi Lászlót

Lavina sodort el két magyar hegymászót hétfőn a Himaláján, Várkonyi László eltűnt, Klein Dávid megsérült. A balesetet jégomlás okozta. A két magyar alpinista oxigénpalack nélkül akarta megmászni a Mount Everestet.

2010.04.28 09:46MR1- Kossuth

Nincs újabb hír a Himalájában hétfőn eltűnt magyar hegymászóról, Várkonyi Lászlóról. Társa, a jégomlást zúzódásokkal megúszó Klein Dávid csütörtökön elindul lefelé az alaptáborból - mondta el az MR1-Kossuth Rádió szerda reggeli műsorában Hajnal Ágnes, az expedíció kapcsolattartója.

A helikopterek ebben a magasságban nem segíthetnek a keresésben, és nincsenek speciális mentők sem, a környéken lévő hegymászók, serpák indulhatnak a baleset helyszínére. Mécs László hegymászó, aki már járt a terepen, nagyon fontosnak nevezte az időtényezőt, a baleset után egy-két órával van a legnagyobb esély arra, hogy élve lehozzák a bajba jutott hegymászót.

Hétfőn délután történt

A két magyar alpinistát, akik a Csomolungma (Mount Everest) megmászására készültek, április 26-án, hétfőn délután érte a baj - áll a pekingi magyar nagykövetséghez kedden késő délután érkezett faxon. Klein Dávid megsérült, de biztonságban van, míg Várkonyi László Alfréd eltűnt - mondta Sárközy, kiegészítve azzal, hogy Klein Dávid állapotáról egyelőre még nem tudtak meg részleteket.

Az ismert magyar sportembereket körülbelül hétezer méteres magasságban érte a baleset. Az expedíció tagjai és a helyi szakemberek megkezdték Várkonyi keresését.

A balesetről a tibeti hegymászó szövetség egy nappal később faxon küldött értesítést - mondta el az MR1-Kossuth Rádiónak Sárközy Péter, pekingi főkonzul.

Annyit tudni, hogy az egyik hegymászó megsérült, hogy pontosan milyen a sérülése, azt nem közölték. A másik hegymászó viszont lezuhant, eltűnt és jelenleg keresik – mondta el.

A Krónika információi szerint a baleset akkor történt, amikor visszatértek volna az alaptáborba. Sárközy Péter elmondta, a hozzátartozókat már értesítették, jelenleg a tibeti illetékesekkel és a sérült magyar hegymászóval próbálják felvenni a kapcsolatot, egyelőre sikertelenül.

Jégomlás okozta

Jégomlás okozta a balesetet - írta a hegyen megsérült magyar alpinista. Klein Dávid kedd délután közzétett nyilatkozatában közölte, az "Északi Nyeregből (7000 m) tartottak lefelé az Előretolt Alaptáborba (6400 m), amikor félúton, viszonylag könnyű terepen jégomlás történt, ami annyit jelent, hogy a felettük lévő jégfal leszakadt".

Klein Dávid hozzátette, hogy őt a jég ledobta egy jégfalra, át egy peremen; a függőleges falon lógva állt meg, a rögzített kötélen. Azt nem tudta, hogy a mögötte haladó társával, Várkonyi Lászlóval mi történt. Őt később felülről, kötél segítségével kiemelték.

Hajnal Ágnes, az expedíció kapcsolattartója közölte, Klein Dávid jelenleg az alaptáborban van, a sérüléseit kezelik.

Azt mondta, hogy a jobb karján van többszörös zúzódás, és egy mexikói orvos már kezeli. Vörös László hegymászó, aki a 90-es években maga is járt ott, ahol most a magyarok voltak, úgy vélte, technikailag nem nehéz ez a szakasz, de előfordulhat lavinaveszély. Várkonyi László kilencedszer ment az Everestre. Ő tartja a magyar rekordot oxigén nélkül, így szerinte ennél felkészültebb nem lehet valaki. Klein és Várkonyi április 3-án lépett be Kínába és a tervek szerint június 8-án hagyták volna el az országot Nepál irányába. Az egyik közösségi oldalon máris napvilágot látott egy levél egy szemtanútól, aki száz méter távolságból látta a történteket. Azt írja: jégtörmelék okozta a balesetet.

Az egyikük kötele, amivel biztosítva volt, kihúzódott, Várkonyi Lászlót elsodorta a jégtörmelék és lesodródott egy gleccser-szakadékba. Másikuk, Klein Dávid elég jó állapotban hívta fel a családját a műholdas telefonon
- írja tehát egy szemtanú az egyik közösségi portálon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.