Déli Áramlat: a szerződés a bizottságok előtt

A kormány támogatja a dokumentumot, a Fidesz nem írná alá

A Déli Áramlat gázvezetékről szóló magyar-orosz kormányközi megállapodásnak nincs olyan feltétele, amely a már meglévő, illetve később megkötendő más szerződések tartalmát bármilyen módon befolyásolná vagy korlátozná - mondta Veres János pénzügyminiszter szerdán, összevont parlamenti bizottsági meghallgatáson.

2008.02.27 12:24MTI

A gazdasági és informatikai, a külügyi és az európai integrációs bizottság összevont ülésén elhangzottak alapján az MSZP és az SZDSZ támogatja a szerződést, míg a Fidesz szerint parlamenti jóváhagyás hiányában a kormánynak nem lenne szabad aláírnia azt. Az ülésen a pénzügyminiszter elmondta: Magyarország érdekelt a többoldalú gázellátásban, a biztonságos ellátást segíti, ha több vezetéken érkezik a gáz és nő a tárolókapacitás.

Ezt szolgálja a csütörtökön aláírandó kormányközi megállapodás. Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter kifejtette: az Európai Uniónak nem jelent problémát, ha Magyarország a Déli Áramlat megépítésben is részt vesz, csak az a fontos, hogy támogassa és segítse a Nabucco létrehozását is. Hozzátette: Magyarország továbbra is aktívan részt vesz a Nabucco megvalósításában. Göncz Kinga külügyminiszter hangsúlyozta: a Déli Áramlat akkor is megvalósulna, ha Magyarország nem venne részt az építésében, de akkor az ország elesne a vezeték nyújtotta előnyöktől. Hozzátette: az unió és az Egyesült Államok is tudomásul veszi, hogy Magyarország szuverén államként a saját nemzeti érdekei szerint dönt ebben az ügyben.

Kákosy Csaba kiemelte, hogy a gázellátás biztonsága európai kérdés. Európa évente 500 milliárd köbméter gázt használ fel, ám a következő 20 évben az igény 30 százalékkal nő. Ezért új vezetékek kellenek, amelyek közül háromnak, a Balti-tenger alatt Németországig vezető Északi Áramlatnak, a Nabuccónak és a Déli Áramlatnak az előkészítése kezdődött meg. A magyar gázfelhasználás 80 százalékát az Ukrajnán keresztül érkező orosz import fedezi, a magyar ellátás hosszabb távon is támaszkodni fog erre a forrásra. A lakások fűtésének háromnegyede gázalapú, amit rövid távon több okból is nagyon nehéz lenne megváltoztatni - tette hozzá.

A miniszter elmondta: mivel Magyarország célja a gázellátás biztonságának növelése, ezen belül a többoldalú betáplálás és gáztároló kapacitások bővítése, szüksége van a Déli Áramlatra és a Nabuccóra is. A két vezeték nem versenyez, hanem kiegészíti egymást. A Nabucco megépítése biztonságpolitikai kérdés is, ráadásul az unió kiemelt projektje, és Magyarország továbbra is aktív szerepet játszik megvalósításában. Kákosy Csaba emlékeztetett arra, hogy a tervezett Nabuccón keresztül évi 30 milliárd köbméter földgáz érkezne Európába, ez a mennyiség azonban nem elegendő a növekvő kereslet kielégítésére.

Veres János elmondta:miután Olaszország és Ausztria, majd Bulgária és Szerbia már kötött megállapodást Oroszországgal a Déli Áramlat megvalósításról, csak az volt a kérdés, hogy a vezeték Magyarországon keresztül halad-e vagy Horvátországon és Szlovénián át - mondta a pénzügyminiszter. Hozzátette: január-februárban több tárgyalás is volt az orosz féllel, s végül abban állapodtak meg, hogy létrehozzák az évente minimum 10 milliárd köbméter kapacitású vezeték magyarországi részét, illetve egy legkevesebb 1 milliárd köbméteres gáztárolót építenek Magyarországon.

Veres János elmondta: a megállapodás-tervezet értelmében a társaság, amely az országhatárokon belül a fejlesztéseket elvégzi, Magyarországon bejegyzett cég lesz. Ebben a magyar kormány 100 százalékos állami tulajdonú cége és az orosz fél tulajdoni aránya 50-50 százalék lesz. A meghallgatás előtti ügyrendi vitában Németh Zsolt (Fidesz) a külügyi bizottság elnöke kifejtette: mivel nem akármilyen súlyú szerződésről tárgyalnak, szeretnék megismeri a megállapodás-tervezet tartalmát. Hozzátette: úgy tudják, magyar részről több mint 300 milliárd forint elköltéséről van szó. Puch László (MSZP), a gazdasági bizottság elnöke elmondta, erre az aláírás előtt nincs lehetőség, utána azonban nyilvános lesz a szöveg, ha a másik fél is hozzájárul. Ezt Veres János is megerősítette.

Németh Zsolt aláhúzta: nemcsak tájékozódni akarnak, hanem dönteni is, ezért kezdeményezték a parlament rendkívüli ülésének összehívását. Puch szerint viszont a parlamentnek nincs közjogi szerepe az ügyben. Eörsi Mátyás (SZDSZ), az integrációs bizottság elnöke aláhúzta: a döntés joga a kormányé. Puch László hangsúlyozta: Magyarországnak az az érdeke, hogy minél több helyről, minél több gáz érkezzen az országba, és a Déli Áramlat mellett az uniós projektben, a Nabucco-vezetékben is részt kell venni. Eörsi Mátyás közölte: pártja támogatja a szerződés aláírását, ha Déli Áramlatban való részvétel nem zárja ki a Nabucco megvalósítását. Németh Zsolt arra szólította fel Gyurcsány Ferencet, hogy parlamenti jóváhagyás nélkül ne írja alá csütörtökön Moszkvában a szerződést.

Mint mondta, az alapvető problémájuk a gázvezetékkel, hogy növeli Magyarország orosz gáztól való függőségét. Kifogásolta, hogy Magyarország nem lesz többségi tulajdonos a vezetékben, ami tovább fokozza a függőséget. Azzal kapcsolatban is aggályát fejezte ki, hogy egy esetleges jövőbeni jogszabályváltozás lehetővé tenné, hogy az orosz fél automatikus többségi tulajdont szerezzen. A politikus szerint a beruházás nem túl olcsó, és a valódi diverzifikációt a Nabucco jelentené.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.