Átvágták, el sem készült

Botka bebukta a határidőt - Szegeden emlékeztette rá a Fidesz

A nemzeti színű szalag átvágásával szimbolikusan átadta a szegedi Genomikai Innovációs Központot (GIK) pénteken Gyimesi László, a Fidesz helyi elnöke; a beruházás a tervekkel szemben nem készült el a március 31-i határidőre.

2010.04.02 11:24MTI

A politikus a központ tervezett helyszínén tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett rá, Botka László (MSZP) szegedi polgármester 2009 elején ünnepélyes keretek közt rakta le a GIK alapkövét, amely induló biotechnológiai cégek bázisául szolgált volna.

Az eredetileg állami, önkormányzati és egyetemi összefogással tervezett projekt és a vele járó 1 milliárd forintos uniós támogatás a Szeviép-csoport 85 százalékos tulajdonába került. A vállalkozás azonban nem egyenlítette ki az üzletrész ellenértékét, s ezért a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Zrt. felszámolási eljárást kezdeményezett ellene
- mondta Gyimesi László.

A fejlesztés Botka László személyes ígérete ellenére sem valósult meg, a központ helyén az alapkőletétel óta egy kapavágást sem ejtettek, ahogy nem készült el szomszédságában - a városvezetés által korábban sokat emlegetett - új buszpályaudvar és az ötezer férőhelyes rendezvénycsarnok sem
- mondta az önkormányzati képviselő.

Makrai László biológus szerint a szegedi városvezetés a pillanatnyi lobbi érdekek mentén sodródva döntött a központ helyszínéről és létrehozásának koncepciójáról. Hasonló létesítményt tervezett a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központja és a Szegedi Tudományegyetem is, - mindkét intézmény a tudományos műhelyekhez jóval közelebb - az elképzelések azonban nem valósulhattak meg, mert a pályázati támogatást a GIK kapta - közölte a szakember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.