Vezet a Fidesz, 12%-on az MSZP, 10%-on a Jobbik

Állóháborút folytat a három parlamentbe tartó párt

"Állóháborút" folytat egymással a parlamentbe jutásra biztosan esélyes három párt a Nézőpont Intézet március 26-28. között végzett közvélemény-kutatása szerint.

2010.03.31 15:08Nézőpont Intézet

A Heti Válasz számára hetente készülő felmérés alapján március negyedik hetében egyik párt támogatottsága sem változott jelentősen; a Fidesz az aktív szavazók 55 százalékának szavazátára számíthat, míg az MSZP 12 százalékos, a Jobbik pedig 10 százalékos támogatottságban bízhat a biztosan voksolók körében.

A Nézőpont Intézet munkatársai kiemelik, hogy az elmúlt hónapban drasztikusan nőtt a Jobbik politikájának elutasítottsága. A legfrissebb felmérés szerint az összes megkérdezett több mint fele, 53 százaléka ellenzi a radikális jobboldali párt politikáját, míg februárban ez az arány 30 százalék alatt volt. Hangsúlyozzák: az aktív szavazók körében 3 százalékon álló LMP akár 9 százalékos eredményt is elérhet a választásokon az egyelőre el nem kötelezett szavazók megnyerésével, míg az MDF még a potenciális szavazókat figyelembe véve is csak 3 százalékos támogatottságon áll.

A felmérés készítői szerint a Fidesznek 3,5 millió, az MSZP-nek közel 900 ezer, a Jobbiknak több mint 700 ezer szimpatizánsa van, azonban a pártok aktív szavazóbázisa ennél kisebb: a Fidesz 2,7 millió, a szocialisták 700 ezer, a Jobbik pedig félmillió aktív szavazóval rendelkezik. Hozzáteszik: a Fidesz aktív szavazótáborából mintegy 300 ezren adnák "második szavazatukat" a Jobbikra, azonban ezen csoport döntő többsége - a Jobbik-szavazók ötödéhez hasonlóan - Orbán Viktort szeretné miniszterelnöknek.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása országos reprezentatív mintán, ezer fő telefonos megkérdezésével készült. Az adatok legfeljebb 3,2 százalékos hibahatárral rendelkeznek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.