Az LMP esélyes még a bejutásra

Továbbra is élen jár a Fidesz, fej-fej mellett halad a Jobbik és az MSZP

Messze a Fidesz-KDNP mögött az MSZP és a Jobbik áll fej-fej mellett, a kisebb pártok közül pedig az LMP az esélyesebb arra, hogy sikerrel vegye az ötszázalékos küszöböt - derül ki az MR1-Kossuth Rádió megbízásából az Ipsos Zrt. által készített közvélemény-kutatásból.

2010.03.18 09:36MR1- Kossuth

Az MR1-Kossuth Rádió megbízásból készült közvélemény-kutatásban az összes megkérdezett 37 százaléka mondta, hogy a Fidesz-KDNP-re adja voksát, de a biztos szavazói, biztos pártválasztói körben ez már 64 százalékot jelenthet – ha valóban elmennek szavazni, és a Fidesz-KDNP-t támogatják, akik most ezt ígérték.

Az MSZP a teljes népességben 9 százalékra, a biztos szavazók, biztos pártválasztók körében 12 százalékra számíthat. A Jobbikra 8 százalékynyian adnák voksukat, de az elkötelezettebb választók körében 13 százalék a párt támogatottsága. Az LMP a választók 4 százalékára, a biztos szavazók, biztos pártválasztók 5 százalékára számíthat.

De mintavételi hiba és a listaállítás bizonytalanságai miatt épp olyan nehéz megjósolni a szereplését, mint az MDF-ét. A párt a népesség 3 százalékának szimpátiáját nyerte meg, ami a biztos szavazók, biztos pártválasztók körében 4 százalékot ér. Más pártok a közelében sincsenek az 5 százalékos határnak. A lakosság 36 százalékának viszont nincs választott pártja, vagy nem mondja meg, melyik az.

A Fidesz-KDNP széles körű támogatottságát jól mutatja, hogy jelenleg messze a legkevésbé elutasított pártnak számít, csak a választók szűk egyharmada mondta, hogy semmiképpen sem szavazna rá. A másik négy vizsgált párt esetében ez az aránya 65–70 százalék.

A vezető ellenzéki pártszövetség erejét mutatja az is, hogy nemcsak a biztosan rá szavazók vannak összesen is többen, mint más pártok támogatói, de más pártoknál körülbelül másfélszer annyian, 27 százaléknyian vannak azok is, akik elképzelhetőnek tartják, hogy rá szavazzanak. Ez a nagyon tágan értelmezett tartalék, inkább csak nem kizáró, nem elutasító kör a másik négy vizsgált párt esetében 18–21 százalék.

A Jobbik a választók 8 százalékának választott pártja, de az elkötelezettebb szavazók körében 13 százalékos a támogatottsága. 12 százaléknyian mondták, hogy jó lenne, ha kormányt alakítana, ennél is többen, 18 százaléknyian örülnének, ha bejutna a parlamentbe. Ezzel szemben 30 százalék semmiképpen sem szeretné, ha ez bekövetkezne.

A Jobbik az átlagosnál népszerűbb a férfiak (11 százalék), a 30 év alatti fiatalok (18 százalék), valamint a tanulók körében (23 százalék). Ezzel szemben az idősek, a nyugdíjasok és a nők körében alacsony, legfeljebb 5 százalékos a támogatottsága. A pártra szavazók táboránál jóval többen vannak, akik örülnének, ha bejutna a parlamentbe. A férfiak 24 százaléka, a 30 év alattiak 27 százaléka, a foglalkoztattak 22 százaléka, a tanulok 30 százaléka nyilatkozott így. De a Fidesz-KDNP szavazók 21 százaléka is így nyilatkozott.

Az életkor és az iskolai végzettség emelkedésével viszont nő azoknak az aránya, akik semmiképpen sem szeretnék a radikális pártot a parlamentben látni: a 60 év felettiek 44 százaléka, a diplomások 45 százaléka mondta ezt. De hasonlóan nyilatkozott a nyugdíjasok 43 százaléka is. A Fidesz-KDNP-szavazók 22 százaléka nem örülne a Jobbik parlamentbe jutásának, vagyis körülbelül ugyanannyian, mint amennyien szívesen látnák ott. Az MSZP, az LMP és az MDF szavazóinak túlnyomó többsége, 65-69 százaléka viszont nem szeretné, ha párt bejutna a parlamentbe.

Az átszavazás a Jobbiknak kedvezhet

A Jobbik és a Fidesz viszonyára jól rávilágít, hogy azok, akik azt szeretnék, hogy a Jobbik kormányt alakítson, 48 százalékban azt támogatnák, ha egyedül tenné ezt, 52 százalékban viszont más párttal pártokkal együtt látnák szívesen kormányon.

Kívánatos koalíciós partnerként legtöbben, 47 százaléknyian a Fideszt jelölték meg, más pártokat csak legfeljebb tizedennyien említettek. A Fidesz-KDNP-szavazók 9 százaléka is szívesen venné, ha a Jobbik kormánypárt lenne az áprilisi választások után. A Jobbik szavazók egytizedének Orbán Viktor a legszimpatikusabb a pártok listavezetői közül, míg a Fidesz-KDNP táborából csak 1 százaléknyian jelezték, hogy Vona Gábor a legrokonszenvesebb listavezető számukra.

A szavazótáborok esetleges átszavazása viszont inkább a Jobbiknak kedvezhet. A Fidesz-KDNP-szavazók közül 20 százaléknyian mondták, hogy elképzelhetőnek tartják, hogy a radikálisabb pártot támogassák, míg a Jobbik-szavazóknak 32 százaléka tartja hasonlóan elképzelhetőnek, hogy a legnagyobb ellenzéki pártra adja voksát. Mivel a Fidesz-KDNP tábora jóval nagyobb, mint a Jobbiké, ha minden Fidesz-KDNP- és Jobbik-szavazó, aki elképzelhetőnek tartja, hogy másik jobboldali pártra szavazzon, át is szavazna, akkor a Fidesz-szavazók 20 százaléka lényegesen több voksot hozna a Jobbiknak, mint a Jobbik-szavazók 32 százaléka. De ha az átszavazás ennél jóval kisebb mértékben is jelenik meg, de a tendencia hasonló, akkor az egyértelműen a Jobbiknak jelent plusz szavazatokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.