Elakadt egy vonat a hótorlaszban

Piros riasztás a teljes Dunántúlon - árokba csúszott búszok, balesetek országszerte

Piros riasztás van érvényben a Dunántúl teljes területén az erős szél és a hófúvások miatt szombat reggel óta.

2010.02.13 10:57MTI

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján közölt tájékoztatás szerint a viharos szél a Dunántúl nagy területén hófúvást okoz. A hófúvások helyenként másfél-kétméteres hótorlaszokat emeltek, emiatt utakat zártak le, több száz autó elakadt a hóban, sőt egy vonat is. Az erősödő északi szél az ország jelentős részén okozhat 60-65 kilométer/órás széllökéseket.

A Dunántúlon a Balatontól északra és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 70-75 kilométer/órás széllökések is előfordulnak, sőt a Bakonyban lehet ennél erősebb szél is. Szombat napközben főleg a Dunántúl déli részén és az Alföld délnyugati részén lehet havazás. Ezeken a tájakon helyenként 1-3 centiméter friss hó várható, de többfelé olvadozni fog a hó.

Több helyen áll a forgalom az 55-ös úton

Hóátfúvás miatt több helyen járhatatlanná vált az 55-ös főút Baja és Csávoly, valamint Csávoly és Felsőszentiván között szombat délelőtt - közölte a rendőrség. A forgalom több helyen leállt, a rendőrség irányítja a forgalmat - mondta Rákosi Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes sajtószóvivője. A Magyar Közút Zrt. regionális ügyeletese arról tájékoztatta az MTI-t, hogy több munkagépet irányítottak a térségbe az út járhatóvá tétele érdekében.

Három busz csúszott árokba Fejér megyében

Három autóbusz csúszott árokba szombaton Fejér megyében a havas úton; egyik balesetnek sincs sérültje - közölte a székesfehérvári tűzoltóság szóvivője. Bisztricz Anett tájékoztatása szerint a Sukoró és Velence közötti útszakaszon két busz, a Lovasberény és Csákvár közötti úton egy autóbusz csúszott az árokba. Az utóbbi busz ajtaját a hótól nem tudták kinyitni, az utasokat a tűzoltók szabadították ki.

Lezárták a 86-os főút Beled és Páli közötti szakaszát

Az erős hóátfúvások, miatt lezárták a 86-os főút Beled és Páli közötti mintegy öt kilométeres szakaszát szombat délelőtt - közölték a Magyar Közút Zrt. regionális főmérnökségének ügyeletén. Létai Réka ügyeletes elmondta: az érintett útszakaszon az éjszaka összecsúszott kamionok mentése még tart. A feltorlódott forgalmat a Beledet Kapuvárral összekötő útra terelik. A rendőrség szerint kritikus a helyzet a 86-os főúton Páli és Répcelak között, ahol mintegy 50 kamion megrekedt.

Kocsis Tünde alezredes, a Győr-Moson-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense közölte: a Győr felől közlekedő járműveket a rendőrség Csornánál a 85-ös főútra tereli. Az elakadt járműveket a tűzoltóság gépekkel, csörlőkkel, daruval menti. Nehezen járhatók a Mosonmagyaróvár környéki mellékutak is, mivel a 60-70 kilométer óránkénti viharos erejű szél újból és újból visszafújja az utakra a letakarított havat

Le van zárva a Mecsér és az 1-es út közötti szakasz , illetve a Mosonszolnok és az országhatár közötti út. Elzárt település azonban nincs Győr-Moson-Sopron megyében, valamennyi község kerülő úton megközelíthető - tájékoztatott a Magyar Közút ügyeletese.

Elakadt egy vonat a hótorlaszban

Több mint kétméteres hótorlasz miatt elakadt egy vonat szombat reggel a Fejér megyei Csajág és Polgárdi között; a szerelvényt, amelyen 15 utas van, a tűzoltóság és a katasztrófavédelem segítségével próbálják kiszabadítani a hó fogságából. Mintegy két és fél méteres hótorlaszt emelt a szél a síneken, és a hóakadály több száz méter hosszan akadályozza a közlekedést.

Az elakadt szerelvény mentésére indítottak egy mozdonyt, de ez sem tudta megközelíteni a helyszínt, emiatt a katasztrófavédelem segítségét kérték - mondta Peiper Károly, a Mávinform sajtóügyeletese az MTI-nek. Az elakadt szerelvény reggel hat óra előtt indult Balatonfüredről Székesfehérvárra. A közeli állomásokon további néhány vonat várakozik - mondta az ügyeletes. Tájékoztatása szerint a mentés előreláthatólag 9.30 óráig is eltarthat.

OKF: Vas, Győr, Fejér, Somogy megyében okoz gondot a hófúvás és jegesedés

Vas, Győr, Fejér és Somogy megyében okozza a legnagyobb gondot a hóátfúvás és az utak jegesedése - mondta Kis-Guczi Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletese. Hófúvás és jegesedés miatt járhatatlan a 85-ös főút (ami Győrt köti össze Sopronnal) és 86-os főút (ami Rédicstől Szombathelyen és Csornán át Mosonmagyaróvárig tart) - mondta. Hozzátette: járhatatlanok az utak Győr-Moson-Sopron megyében Kapuvár-Csorna térségében. Fejér megyében a mellékutak járhatatlanok, a Polgárdi és Csajág között reggel elakadt vonat 15 utasát a polgárdi önkéntes tűzoltó egyesület tűzoltóautóval beszállította Polgárdi állomásra - tette hozzá.

Lezárták a 6-os főút egy szakaszát hófúvás miatt

Hófúvás miatt lezárták a 6-os út Tolna megyei szakaszának egy részét - közölte szombat reggel a Magyar Közút regionális ügyelete az MTI-vel. Tájékoztatása szerint a péntek késő este óta tartó viharos erejű szél folyamatosan fújja a havat a 6-os főútra, így annak megtisztításáig Pakstól északra, egészen a Dunaföldvár fölötti szakaszig lezárták az utat. Az ügyeletes közölte: folyamatosan ekéznek, várhatóan egy-két órát vesz igénybe a takarítás. A helyzetet nehezíti, hogy az érintett szakaszon keresztben áll több kamion.

Több út is járhatatlan Zalában

Hófúvás miatt több útszakasz is járhatatlanná vált Zala megyében, ahol számos jármű csúszott árokba - tájékoztatták a közútkezelők szombaton az MTI-t. A megyében a 75-ös főúton, Bak és Pacsa között, valamint a 76-oson Zalaegerszegtől a vasi megyehatárig hóátfúvások miatt igencsak nehézkessé vált a közlekedés.

A Magyarszerdahely és Újudvar közötti mellékút, valamint Zalakomár és a somogyi megyehatár közti szakasz járhatatlanná vált, de Nagykanizsa környékén több mellékútvonal is csak egy nyomon járható. A Magyar Közút észak- valamint dél-dunántúli regionális főmérnökségeinek ügyeletein közölték: akinek nem ajánlott, ne üljön autóba, mert a folyamatos úttisztítás ellenére a viharos észak-nyugati szél miatt újból beteríti a hó az utakat. Teljesen megközelíthetetlen település azonban nincs a megyében. Az Állami Autópályakezelő diszpécsere arról számolt be, hogy Zalában az M7-es autópálya és az M70-es autóút burkolata többnyire sónedves, de a hóátfúvások több helyen gondot okozhatnak a közlekedőknek.

Az éjszaka folyamán több kisebb baleset is történt, de egyik esetben sem kellett lezárni a sztrádát a forgalom elől. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese az MTI-nek elmondta: éjfél óta kilenc esetben kértek segítséget kicsúszott járművekhez a megyében dolgozó tűzoltóktól, személyi sérülés azonban sehol nem történt. Zalaegerszeg határában, Ságod és Andráshida között egy pótkocsis teherautó műszaki mentéséhez vonultak ki reggel, míg a többi esetben személyautókhoz hívták őket, a legtöbb esetben Keszthely térségében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.