Árokba csúszott kamionok, koccanások

Óvatosan közlekedjenek! Intenzív havazás országszerte

Országszerte szerda este óta intenzíven havazik, eddig 15-20 centiméternyi friss hó hullott, az erős szél miatt helyenként hóátfúvásokra is lehet számítani.

2010.02.11 10:10MTI

Minden vonat közlekedik, de több helyen késnek

Minden vonat közlekedik, de több helyen késésre kell számítaniuk a közlekedőknek - közölte a Mávinform. A közlemény szerint a vasúttársaság munkatársai folyamatosan tisztítják a váltóberendezéseket, és az elektromos váltófűtő berendezések is üzemelnek, ennek ellenére továbbra is 20-30 percet késnek a vonatok a váci vonalon, és átlagosan 15 perccel hosszabb menetidővel közlekednek a járatok az esztergomi és székesfehérvári vonalon.

A Dunántúl nyugati részén Nagykanizsa és Szombathely környékén 20 perces késések is előfordulnak, a déli térségben átlag 10 perces késések vannak. Az ország középső részén regionális szinten átlag 10-15 perces, míg a keleti régiókban csak néhány perccel hosszabb menetidővel közlekednek a vonatok.

Somogyban több autóbusz is elakadt, járatok maradtak ki

Somogyban elakadt a Kapos Volán több menetrend szerint közlekedő autóbusza csütörtökön, néhány településre nem tudtak bejutni, s néhány járat is kimaradt az éjszakai havazás miatt. Kovács Melinda, a társaság vezérigazgatói asszisztense az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, hogy Marcali, Nagyatád, Csurgó és Barcs térségében komolyabb fennakadásokat nem okozott a havazás, a járatok Felsőbogátpuszta kivételével valamennyi települést érintik, 5- 15 perces késéssel közlekednek.

Gondot okozott ugyanakkor Kaposvár, Tab és Siófok térségében az utak takarítatlansága, ami miatt jelentősebb késések és járatkimaradások is voltak - tette hozzá Kovács Melinda. Tájékoztatása szerint a Fiadról kora reggel Bonnyapusztára közlekedő autóbusz megfordulás közben elakadt, nem tudott tovább közlekedni, csakúgy, mint a Kazsokból induló kaposvári járat, amely Büssün akadt el.

A Miklósiból ugyancsak kora reggel induló kaposvári járat Somogyacsa érintése nélkül közlekedett, a Bonnyapusztáról induló siófoki járat Somogyacsán elakadt, a Balatonföldváról Tabra közlekedő járat pedig Bálványos érintése nélkül közlekedett. Egyes járatok jelentősebb, 20-40 perces késéssel közlekedtek.

Fotó: MTI

Baranyában egyes szakaszok nehezen járhatók

Baranyában egyes útszakaszok nehezen járhatók a hóátfúvások miatt; az éjjel 20-25 centi hó esett a megyében - közölte csütörtök reggel a Magyar Közút regionális ügyelete.

A szerda délután kitett "hólánc használata kötelező" táblák továbbra is érvényben vannak a 6-os főúton Hidasnál és Mecseknádasdnál, valamint a 66-os úton Gödrénél, a Szigetvár és Kaposvár közötti 67-es úton azonban már visszavonták. Az ügyelet tájékoztatása szerint egyes útszakaszok nehezen járhatók a hóátfúvások miatt, így például a 66-os főút Pécs és Komló között, a 6-os Mecseknádasdnál, az 57-es út Magyarsarlós és Birján között.

Baranyában jelenleg sehol sincs elakadás, csak kisebb koccanásokat jeleztek a közút regionális ügyeletére. Tolna megyében, a 65-ös út Kétyi emelkedőjénél azonban kamionok vesztegelnek.

A Dél-Alföld útjai síkosak, de járhatóak

A Dél-Alföldön az éjszakai havazást követően ugyan síkosak, nedvesek az utak, de járhatatlan szakaszok nincsenek - tájékoztatta a Magyar Közút regionális ügyeletvezetője. Bugány László elmondta: a legtöbb hó a Dél-Alföldön Baja környékén esett, ahol reggelre 26 centiméter friss havat kell eltakarítaniuk a folyamatosan dolgozó szakembereknek.

Szegeden 20 centiméternyi hullott, Békéscsabán viszont nem volt mérhető a mennyiség, mert folyamatosan olvadt is. A szakember elmondta: a forgalomban egyelőre csak az úttakarítás okozhat kisebb kellemetlenséget, de hamarosan végeznek a munkagépek. A nap folyamán már nem számítanak hasonló problémára, hiszen melegszik a levegő és olvad a lehullott csapadék - tette hozzá.

Fotó: MTI

Zalában nehezen járhatók az utak

Zalában 20-25 centiméternyi hó hullott éjszaka, helyenként hóátfúvások is vannak, ezért az utak szinte mindenütt havasak, és akad elzárt útvonal is - közölték a Magyar Közút ügyeletesei csütörtökön.

Megközelíthetetlen település nincs a megyében, de Söjtör és Tófej között hóátfúvások miatt járhatatlan az út. Általánosságban jellemző, hogy a mellékutak havasak, de a főutak is többnyire havasak, latyakosak, a téli útviszonyokra felkészülve azonban mindenütt járhatók. A közútkezelő győri és pécsi regionális központjaiban közölték: Zala megyéből több helyről érkezett jelzés árokba csúszott autókról, de személyi sérüléses balesetek nem történtek.

Hókásás a burkolat az M7-es autópálya és az M70-es autóút zalai szakaszán, ahol több autó is megcsúszott, szalagkorlátnak vagy egymásnak ütközött, de az utat emiatt nem kellett lezárni, személyi sérülés egyik esetben sem történt. A sztrádán Letenye és Sávoly között helyenként 10 centiméter mélységű hónyelvek alakultak ki a hóátfúvások miatt - tájékoztatta az Állami Autópálya-kezelő Zrt. diszpécsere az MTI-t.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese arról számolt be, hogy az éjszaka folyamán Hévíz közelében egy keresztbe fordult teherautó, Zalaháshágy külterületén pedig egy hókotró műszaki mentéséhez kértek tőlük segítséget.

Intenzíven esik a hó Vas megyében: árokba csúszott kamionok, koccanások

Huszár Tibor, a Magyar Közút Kht. győri regionális központjának ügyeletese elmondta: az éjszaka folyamatosan esett a hó, a főutak burkolata hókásás, illetve havas, a mellékutak havasak, járhatatlan út, elzárt település nincs a megyében. Hozzátette: a lehullott hó mennyisége változatos; Szombathely környékén 10 centiméter jelentettek, de Sárváron helyenként 20 centiméter friss hó is esett.

A rendőrség ügyeletese szerint az éjszaka folyamán két kamion is az árokba csúszott, ezek műszaki mentését azonban már elvégezték. Ugyancsak a 86-os főúton, a váti elágazónál történt egy koccanásos baleset a kora reggeli órákban. Három személygépkocsi csúszott egymásba, a baleset helyszínelése még tart, súlyos sérültek nincsenek - mondta az ügyeletes. Az autóbusz-közlekedésben egyelőre nincsenek fennakadások, azonban kisebb késésekre számítani kell - közölték Szombathelyen az Ady téri buszállomáson.

Fotó: MTI

Árokba csúszott kamionok Tolnában

Három kamion árokba csúszott csütörtök reggel Tolna megyében a havas utakon - közölte a rendőrség. A 6-os és 52-es út kereszteződésénél Dunaföldvárnál, az 56-os és az alsónyéki elkerülő út kereszteződésénél, illetve a 61-es főúton Nagykónyinál félpályás lezárás van érvényben - mondta el Gáspár Ildikó, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Hozzátette: Tolna megyében a főutak járhatóak, a mellékutakon azonban nem ajánlatos elindulni. A Magyar Közút Kht. regionális ügyeletesének tájékoztatása szerint járhatatlan út nincs Tolna megyében, azonban az utak havasak, hóátfúvások bárhol kialakulhatnak.

FKF: több mint 6 centiméternyi hó esett Budapesten

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) mérései szerint már több mint 6 centiméternyi hó esett Budapesten szerda este óta; az éjszaka folyamán 89 munkagép végezte az utak takarítását - közölte az FKF helyettes szóvivője csütörtökön kora reggel. Horváth László közleménye szerint folyamatosan takarítják az 1.200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, a hidakat, a felüljárókat, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakat. Közölte azt is, hogy hajnalban rendben elindult a közösségi közlekedés.

Horváth László kiemelte, hogy az előrejelzések szerint a fővárosban napközben további havazás várható, ezért arra kérik a járművezetőket, hogy fokozott figyelemmel, körültekintően vezessenek. Az FKF azt kéri a magánház-tulajdonosoktól, a társasházak üzemeltetőitől, hogy - ahol még nem tették - az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg a hótól és jégtől a gyalogos balesetek elkerülése érdekében, de a havat ne a már letakarított úttestre tolják. A helyettes szóvivő azt is közölte, hogy az FKF hómunkásokat vesz fel csütörtökön reggel 6 órától délután 2 óráig tartó munkavégzésre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.